Home Apple iOS Apple sprema virtuelne zvučnike

Apple sprema virtuelne zvučnike

Kompaniji Apple je odobren patent u vezi virtuelnog pozicioniranja zvuka, koji bi potencijalno mogao da bude osnova za nove, potpuno drugačije audio aplikacije.

U pitanju su virtuelni zvučnici koji bi korisnicima omogućili da, putem specijalne audio tehnologije, slušaju najkvalitetniji zvuk na tačno definisanim mestima u prostoriji.

Ovaj virtuelni akustički sistem koristi prave zvučnike, ali daje osećaj slušaocima da zvuk dolazi sa pozicija koje se razlikuju od fizičkih lokacija zvučnika.

Patent je originalno podnet još 2018. godine, ali tek sada je odobren.

Koriste se MacBook zvučnike sa zvučnim efektom koji dopušta da audio talasi sadrže i „prostorne signale“ pomoću kojih se definiše lokacija odakle će slušalac čuti zvuk.

Ova tehnologija bi mogla da se upotrebljava za najrazličitije svrhe. Na primer, dala bi potpuno novu dimenziju sportskim prenosima ili koncertima.

Tehnologija bi sigurno mogla i da se primeni u industriji zabave, u igrama i televizijskim emisijama, a jasno je da bi pronašla i svoje mesto u poslovnim aktivnostima, kao što su konferencijski pozivi.

(pcpress)