Home Apple iOS Apple za početak 2019. godine planira smanjenje iPhone proizvodnje za dodatnih 10...

Apple za početak 2019. godine planira smanjenje iPhone proizvodnje za dodatnih 10 procenata

Poslovna situacija kompanije Apple se prilično promenila tokom poslednjih nekoliko meseci. Nakon što je kompanija postala prva u SAD sa valuacijom od bilion dolara, Apple je pao na četvrto mesto i izgubio je skoro 400 miliona dolara od svoje tržišne kapitalizacije za samo tri meseca.

Problemi kompanije uglavnom su povezani sa padom potražnje za iPhone uređajima. Pad prodaje telefona sada je doveo do toga da kompanija takođe smanjuje i svoje proizvodne ciljeve za čak 10% za tekuće tromesečje, koje se završava u martu 2019. godine.

Izveštaj kompanije Nikkei sugeriše da je Apple, čak i pre nego što je priznao da je prodao manje iPhone-a nego što se očekivalo u poslednjem tromesečju, već obavestio svoje dobavljače o promeni u proizvodnji. Apple je zatražio smanjenje proizvodnje iPhone Xs, Xs Max i Xr delova za oko 10 procenata.

Prvobitni planovi kompanije navodno su uključivali proizvodnju od 47 do 48 miliona iPhone modela u ovom tromesečju. Revidirani brojevi iznose oko 40 do 43 miliona modela, prema Nikkei-jevim izvorima.

Predviđanje ovog pada prodaje iPhone-a je možda razlog zašto je kompanija krajem prošle godine objavila da će prestati da objavljuje konkretne prodajne rezultate za iPhone, iPad i Mac uređaje.

(benchmark)