Home Apple iOS Apple želi postati mobilni operater

Apple želi postati mobilni operater

Apple je započeo sa širenjem na novo područje, za sada u probnoj fazi. Novi zalogaj im je mobilna telefonija, s isprobavanjem vlastite usluge koja bi bila dostupna korisnicima u SAD-u i Europi.

Apple kao vaš operater usluga za mobilne uređaje? Projekt je tek u začecima, ali jednoga dana takva bi mogućnost mogla postati dijelom svakodnevice.

S isprobavanjem vlastite usluge za korisnike mobilnih uređaja, u Appleu su otvorili nova vrata. Probno razdoblje za sada će trajati u SAD-u, ali po informacijama koje prenosi Business Insider, u planu je i dolazak u Europu, s pokrenutim pregovorima s tamošnjim operaterima mobilnih mreža.

Appleova usluga ne bi bila zamišljena kao sveobuhvatan novi zahvat, sa stvaranjem cjelokupnemreže odašiljanja signala prema mobilnim uređajima. Umjesto toga, Apple bi se oslanjao na postojeće mreže, ciljajući na to da korisnicima koji plaćaju za uslugu u svakom trenutku bude dostupan najkvalitetniji signal.

Da bi stvar funkcionirala, Apple će se oslanjati na postojeće operatere i njihove mreže, iznajmljujući prostor kojim će se služiti, uzimajući u obzir da neće imati svoj vlastiti. Operateri bi korist mogli izvući iz svote koju će dobiti od Applea, dok će Appleova korist biti u izravnom dolasku do korisnika i njihova novca za usluge kojima će se služiti. Ako se svi slože, moglo bi se naći ponešto za svakoga, ali ako neki od postojećih operatera kaže “ne”, Apple bi se mogao naći u problematičnoj situaciji, u potrazi za drugačijim rješenjem.

Nova usluga korisnicima bi postala dostupnom uz Appleovu SIM karticu, koja bi zamijenila onu dosadašnjeg operatera.

S ulaskom na područje mobilne telefonije, Apple gleda dugoročno i ne želi žuriti. Mobilni operateri do kojih je Business Insider došao tvrde da se ne očekuje kako će nova usluga u potpunosti zaživjeti u dogledno vrijeme. Prije njezina dolaska do šireg kruga korisnika moglo bi proći i pet godina.

Appleov novi korak ide putem na koji su drugi već zakoračili, primjerice, Google, koji je ovog proljeća također ušao na područje mobilne telefonije s uslugom spajanja na bežičnu mrežu. Sa sličnim načinom funkcioniranja, također s oslanjanjem na postojeće operatere i njihove mreže, Googleova usluga Project Fi postala je dostupnom s ograničenom mogućnošću primanja. Na raspolaganju je samo korisnicima uređaja Nexus 6 i jedino na području koje pokrivaju dva operatera u SAD-u.

Još uvijek u početnoj fazi, Apple cilja na više od toga, a pritom se oslanja na strpljivost potencijalnih zainteresiranih korisnika. Ako su voljni čekati, mogli bi dobiti nešto novo iz ponude proizvoda ili usluga s kojima se upoznaju s vremena na vrijeme, kao što je tijekom posljednjih mjeseci bio slučaj s Apple Musicom i Apple Watchom.

(netokracija)