Home Ostalo Internet Baza podataka od 419 miliona telefonskih brojeva Facebook korisnika bila dostupna bez...

Baza podataka od 419 miliona telefonskih brojeva Facebook korisnika bila dostupna bez ikakve zaštite

Facebook se po ko zna koji put našao u skandalu vezanom uz sigurnost i privatnost podataka. Ovoga puta ponovno je riječ o curenju podataka koji bi trebali biti zaštićeni, a uskladišteni su u običnom tekstu i, da stvar bude gora, bili dostupni svima. Istraživač Sanyam Jain iz neprofitne sigurnosne organizacije GDI Foundation pronašao je na Internetu bazu podataka koja uključuje oko 419 miliona zapisa o korisnicima Facebooka.

Ova baza nije bila šifrovana niti zaštićena lozinkom. Svaki od stotina miliona zapisa uključivao je podatke o korisnicima kao što su ime, jedinstveni korisnički ID, zemlja i grad iz kojih dolazi, datum rođenja, pol, te možda i najvažnije – telefonski broj povezan s Facebook nalogom.

TechCrunch je prvi dobio ovu bazu na uvid. Njihovo je istraživanje pokazalo da su ppronađeni brojevi telefona aktivni i ažurni, a istraživači su u bazi uspjeli pronaći i brojeve telefona nekolicine slavnih osoba. Podaci u ovoj bazi “pokupljeni” su s Facebooka prije nego je ova društvena mreža ukinula pristup brojevima telefona svojih korisnika, što se dogodilo prije nešto više od godinu dana, a bilo je isforsirano zabrinutošću za sigurnost privatnih podataka.

Iz Facebooka su poručili kako je riječ o starim podacima, te da je baza podataka uklonjena s Interneta i nema dokaza da je iskorištena u bilo kakve zloćudne svrhe. Pitanje ko je, kada i kako prikupio sve ove podatke, za sada ostaje neodgovreno.

(bug)