Home Ostalo BBK Electronics je drugi najveći proizvođač mobilnih telefona na svijetu

BBK Electronics je drugi najveći proizvođač mobilnih telefona na svijetu

Poredak proizvođača na tržištu pametnih telefona u trećem kvartalu ove godine ostao ne nepromijenjen. Samsung je i dalje na prvom mjestu s 21% udjela, a slijedi ga Huawei s 18%. Huawei je usprkos američkim sankcijama i ograničenoj prodaji na međunarodnom tržištu čak uspio postići rast u odnosu na drugi kvartal, kada je držao 16%.

Treći je sada već tradicionalno Apple i to sa svojih stabilnih 12% udjela oko kojeg se vrti već godinama. Na četvrtom mjestu je Oppo s 9% udjela, a na petom Xiaomi s 8%.

Na listi slijedi Vivo, Oppov bratski brand, iza njega je Realme, nekadašnja kćerka firma Oppo-a, sada poseban brend istih vlasnika, a Realme je zauzeo 1% tržišnog udjela. Ostali proizvođači zajedno drže 21%.

Pa odakle bombastični naslov kojeg se ne bi postidjeli ni neki mediji skloni žutoj štampi? Radi se o tome da je kineski koncern BBK Electronics vlasnik brendova Oppo, Vivo, Realme kao i OnePlus koji je tehnički u vlasništvu Oppo-a, a navedena četiri brenda zajedno drže preko 20% tržišnog udjela, što BBK Electronics čini konkurentom koji je godinama na korak da preuzme titulu najvećeg proizvođača telefona od Samsunga. BBK Electronics pored pametnih telefona proizvodi i digitalne kamere, televizore, te raznu drugu potrošačku elektroniku kao i pametne satove pod imoo brendom.

(balkanandroid/mobhr)