Home Aplikacije Broj aplikacija na Apple AppStore opada, a dok broj aplikacija na Google...

Broj aplikacija na Apple AppStore opada, a dok broj aplikacija na Google Play raste

Istraživanje kompanije koja se bavi analitikom mobilnih aplikacija Appfigures pokazalo je preokret u nekim značajnim trendovima kod dve najpopularnije mobilne platforme – iOS-a i Androida. Prema njihovim podacima u 2017. godini po prvi put je zabilježen pad broja mobilnih aplikacija dostupnih na Appleovom App Storeu.

Nakon što je konstantnim rastom taj broj pređao 2,2 miliona aplikacija u 2016. godini, prošle godine je on pao na oko 2,1 miliona. U isto vrijeme Google Play je nastavio rast broja aplikacija i to od oko 30% – pa ih sada korisnici Android uređaja imaju na raspolaganju oko 3,6 miliona. Analitičari kažu kako je pad broja aplikacija za iOS izazvanAppleovom strožijom politikom za developere te uklanjanjem starih i nepodržanih 32-bitnih aplikacija tokom prošle godine.

Kad je riječ o novim aplikacijama koje su stigle na dvije najveće prodavnice aplikacija i tu je situacija slična. Developeri su na Google Play u 2017. postavili preko 1,5 miliona novih aplikacija, odnosno oko 17% više nego u godini prije. Developeri koji rade aplikacije za iOS postavili su “samo” 755 hiljada novih aplikacija na App Store u prošloj godini, što je čak 29% manje nego u 2016. Ovo je i prvi pad u broju novih aplikacija ikad zabilježen na App Storeu.

Zanimljivi podaci su i oni koji govore o prenosu (“portanju”) aplikacija s jedne na drugu platformu. Appfigures kaže kako se prošle godine s iOS-a na Android portovano skoro 17 miliona aplikacija, dok je u suprotnom smjeru išlo njih tek oko 7,5 miliona.

Kad je riječ o vrsti aplikacija koje su najčešće postavljane na prodavnice, na obe platforme na prvom se mjestu nalaze igre. Kod iOS-a među najpopularnijima su i poslovne aplikacije dok je kod Androida to slučaj s edukativnim i rješenjima za personalizaciju uređaja.

(bug)