Home Apple iOS Da li je došao kraj vladavine Apple iPhone-a?

Da li je došao kraj vladavine Apple iPhone-a?

Nekada uvjerljivo najvrjednija američka kompanija, Apple, nedavno je imala najcrnji dan u eri iPhonea.

Prije samo tri mjeseca, 3. oktobra prošle godine, Appleova je dionica vrijedila 233,47 dolara, najviše u istoriji. U četvrtak je izvršni direktor američkog tehnološkog giganta Tim Cook objavio kako je prihod u posljednjem kvartalu 2018. iznosio 84 milijarde dolara, odnosno bitno manje od procjene (89 do 93 milijarde). Tržište je odmah reagovalo i Apple je dan na berzi završio s dionicom po 142,19 dolara, odnosno čak 39 posto manje nego početkom oktobra.

Iako pad zvuči katastrofalno, otkako je 29. juna 2007. godine počela era iPhonea, Apple je bilježio i teže trenutke. Radi se o tek četvrtom najvećem sunovratu vrijednosti Appleovih dionica u posljednjih desetak godina. Na primjer, od seprembra 2012. do aprila 2013. pad je iznosio čak 45 posto. Apple je odmah sa sobom povukao i Dow Jones, koji je izgubio 660 bodova ili 2,8 posto. Međutim, industrijski indeks njujorške berze oporavio se već dan kasnije, dok su vrijednost Appleove dionice i prognoza za 2019. godinu ostavili prostora za zabrinutost.

Zašto je donedavno najvrjednija kompanija svijeta u roku od nekoliko mjeseci pala na tek četvrto mjesto u SAD-u (iza Microsofta, Amazona i Googlea)? U svome pismu dioničarima Cook je prije svega naveo slabiju prodaju Appleovih proizvoda u Kini te snažniji kurs dolara kao glavne razloge podbačaja. Pritom je Cook opravdanje pronašao u usporavanju kineske ekonomije, slabljenju prodaje pametnih telefona u Kini te tenzijama proizašlim iz američko-kineskog trgovinskog rata.

“Čini se da su iPhone već kupili svi oni koji su ga i htjeli”

”Čini se da su iPhone već kupili svi oni koji su ga i priželjkivali. Sve ukazuje da je period snažnog Appleovog rasta, koje je trajalo otprilike sedam godina, definitivno završio. Radi se o snažnom signalu, koji nikako ne smijemo ignorisati, ali ne očekujem posebno teške trenutke za Apple, prije slabljenje i omekšavanje njegove tržišne pozicije”, rekao je profesor Warren Hogan s UTS Business Schoola u Sydneyju, naglašavajući kako Kina nosi otprilike petinu Appleove prodaje.

I sam Cook zapravo priznaje da su se navike kupaca promijenile, odnosno da se rjeđe odlučuju na kupovinu novog telefona, a kad ga napokon i kupe, ne odlučuju se tako lako za skupe Appleove proizvode. Ostala dva globalna tržišna giganta, Samsung i Huawei, nude istu, ako ne i bolju kvalitetu, za manje novca. Šta više, mnogi će kupci radije promijeniti bateriju na svom starom iPhoneu nego kupiti novi. Kad se u oktobru 2007. godine iPhone prvi put pojavio na američkom tržištu, koštao je oko 400 dolara, a posljednji model iPhone Xs prodaje se po cijeni od 1100 dolara. Pritom treba znati da iPhone nosi čak 63 posto Appleove prodaje.

Hoće li se Apple oporaviti?

S obzirom na to da se okolnosti koje su dovele do krize, poput stanja u kineskoj ekonomiji, eskalacije trgovinskog rata i kursa dolara, sasvim sigurno neće promijeniti tokom 2019. godine, analitičari su oprezni u predviđanjima. Većina vjeruje da će se Apple oporaviti u sljedećim mjesecima, ali upozorava da cijena dionica vjerovatno više neće dosegnuti rekordni nivo iz oktobra prošle godine.

”Izgleda da je Appleovo vodstvo uvjereno kako su razlozi zbog kojih je prodaja oslabila izvan njihove moći. Činjenica je da kineska ekonomija usporava zbog vlastitih slabosti, ali pitanje je kad će se to promijeniti. Apple je toliko dominantan na tržištu da se svaka njegova objava ili poslovni rezultat odmah tumači kao indikator globalnih ekonomskih kretanja. Investitori postaju nervozni i zabrinuti zbog loših vijesti i vrijednost dionica pada”, smiruje Roland Rajah, ekonomista instituta Lowy.

Mnoge njegovi kolege uvjereni su da Apple ima finansijsku moć da se relativno brzo oporavi te revidira i inovacijama osnaži svoju strategiju. Daniel Ives, analitičar američke investicione kompanije Wedbush, smatra da bi Appleova dionica mogla pasti i na 130 dolara, a maksimalnu vrijednost do kraja 2019. godine postavio je na 200 dolara.

Najcrnji dan u eri iPhonea

”Apple je imao problematičnih kvartala u posljednjih 20 godina, ali nema sumnje da je četvrtak bio njihov najcrnji dan u eri iPhonea. Pred Appleom je izazovna godina, ali vjerujem da može profitirati na osnovu 750 miliona korisnika iPhonea, od kojih bi 350 miliona u sljedećih 18 mjeseci moglo kupiti noviji model”, kaže Ives.

Ni Ives ni ostali berzovni analitičari zasada ne sugerišu svojim klijentima da prodaju Appleove dionice iz svojih portfelja, ali pozivaju na oprez. Ne samo da je Appleov prihod u posljednjem kvartalu 2018. pao za gotovo pet posto u odnosu na isti period prošle godine nego su i dionice njegovih dobavljača, onih koji su ga mjesecima upozoravali na slabljenje potražnje, pale od 8,4 do 23 posto. Nije stoga nimalo čudno da se mnogi pitaju je li gadget dekade napokon počeo gubiti sjaj?

(index/EverythingApplePro)