Home Apple iOS Da li SAD sprema razbijanje Apple App Store monopola?

Da li SAD sprema razbijanje Apple App Store monopola?

S predstavljanjem App Store prodavnice aplikacija Apple je pokrenuo potpuno novo tržište na kojem je developerima omogućio da na jednostavan način distribuišu aplikacije za njihove telefone. Sličan, iako ne tako striktan pristup distribucije aplikacija primijenio je i Google za pametne telefone koje pokreću Androidi te su zahvaljujući prodavnicama aplikacija developeri zaradili desetine milijardi dolara. Naravno, Apple i Google uzimaju svoju proviziju od prodaje.

Znate li da možete pratiti Balkan iOS i putem Vibera?

Razlika između Apple i Google pristupa jeste u tome što Google, iako to baš ne preporučuju, vlasnicima Androida dopušta korištenje i drugih prodavnica aplikacija i preuzimanje i onih aplikacija koje nisu na Google Play prodavnici. S druge strane, Apple je neumoljiv. Aplikacije se moraju distribuisati samo putem njihove platforme, pri čemu je za svaku transakciju potrebno platiti udio Cookovoj kompaniji.

Apple navodno razmišlja o obustavi proizvodnje iPhone 12 Mini telefona

Developeri pružaju sve veći otpor takvom načinu distribucije, a Epic Games, čiji je Fortnite uklonjen s App Storea, čak je tužio Apple ali i Google zbog takva monopola.

Koncept koji prikazuje potencijalni Apple iPhone 12S Pro telefon

Politika App Storea dugo je pod prismotrom regulacionih tijela, a jedna američka savezna država pokušaće stati na kraj Apple monopolu te je predstavila zakon koji bi mogao u potpunosti promijeniti način poslovanja prodavnica aplikacija. Prema prijedlogu zakona, developeri više ne bi bili ograničeni samo na prodavnice aplikacija kojima upravlja Apple, kao niti na njihove sisteme plaćanja unutar aplikacija, već bi svoje aplikacije mogli ponuditi i putem alternativnih prodavnica. Takođe, zakonom se zabranjuju i nekakve osvete prema developerima koji se odluče na korištenje takvih alternativnih podavnica aplikacija.

iPhone će se uskoro moći otključati putem Apple Watch sata

Dakle, u slučaju Fortnitea to bi značilo da se igra može preuzeti s neke druge prodavnice aplikacija, a ne samo App Storete da se plaćanja unutar igre ne moraju odvijati kroz Appleov sistem plaćanja koji zahtjeva proviziju, već kroz sistem plaćanja Epica, kojem bi onda sav novac išao u džep, odnosno u tom bi slučaju teoretski mogli ponuditi jeftiniju uslugu.

Apple automobil neće trebati vozača

Iako se zakon kojim se želi zaštititi korisnike od monopolističkih provizija velikih tehnoloških kompanija odnosi samo na Sjevernu Dakotu, njegove bi posljedice mogle biti dalekosežne jer bi zahtijevale od Applea da napravi velike promjene unutar svoje platforme koje bi uticale na distribuciju aplikacija širom SAD-a, komentarisali su na The Vergeu. Takođe, istim bi putem/zakonima mogle krenuti i druge savezne države. Senator Kyle Davison, koji je predstavio zakon, tvrdi kako će se njegovom primjenom ograničiti efekt rasta cijena i ograničenja izbora za developere.

Apple pokrenuo program zamjene baterija na MacBook Pro 2016 i 2017 modelima

Nije teško pretpostaviti da u Appleu nisu oduševljeni tim prijedlogom zakona. Njihov prvi čovjek za privatnost Erik Neuenschwander komentarisao je pred senatskim odborom Sjeverne Dakote kako takav zakon prijeti uništenju iPhone kakav poznajemo te će uticati na smanjenje privatnosti i sigurnosti, kao i na performanse Appleovih telefona. Objasnio je kako se u Appleu s dosadašnjom politikom trude zadržati loše i opasne aplikacije izvan App Storea, a primjenom takva zakona otvorila bi se vrata upravo za takve opasne aplikacije koje bi se mogle instalirati na iPhone.

Apple za 3 mjeseca zaradio 111 milijardi dolara

S njim se ne slaže David Heinemeier Hansson, suosnivač Bandcampa, kompanije koja je takođe imala problema s Appleom vezanih za App Store. On podržava takav zakon te kaže da SAD-u treba pošteno digitalno tržište bez monopolističkog iskorištavanja koje će korisnicima i developerima napokon dati mogućnost izbora. Što se zakona tiče, senator Jerry Klein kaže kako o njemu “još treba malo razmišljati” te se trenutno u vezi s tim neće poduzimati nikakve akcije.

Beeper donosi Apple iMessage na Android

(zimo)