Home Ostalo Direktor kompanije Huawei progovorio o tome zašto SAD ne dozvoljava prodaju njihovih...

Direktor kompanije Huawei progovorio o tome zašto SAD ne dozvoljava prodaju njihovih telefona putem operatera

Ričard Ju, CEO kompanije Huawei, sa medijma je prodiskutovao u vezi sa objavom Mate 10 Pro i Porsche Design Mate 10 telefona u Sjedinjenim Američkim Državama. Ovo je trebalo da bude velika stvar za kinesku kompaniju, koja je uspela da pridobije AT&T kao provajdera pomenutih Huawei uređaja.

Međutim, planovi Huaweija nisu protekli onako kako se očekivalo, jer je AT&T u poslednjem trenutku odustao od sporazuma, stavljajući Huawei u tešku poziciju. Huawei je svejedno nastavio sa objavom uređaja (otključanih) u SAD, a propalim sporazumom sa kompanijom AT&T planira da se pozabavi nakon CES sajma.

“Svi znaju da se na tržištu SAD 90% smartfona prodaje preko provajdera i njihovih kanala. Otkazivanje sporazuma je veliki gubitak za nas, ali i za provajdere, dok su na najvećem gubitku potrošači koji sada nemaju najbolji izbor kada su telefoni u pitanju”, istakao je Ju.

Prema navodima medija, razlog zbog kojeg je AT&T odustao od sporazuma je najverovatnije zbog zabrinutosti oko veza koje Huawei ima sa kineskom vladom. Na sve je verovatno imalo uticaja i nedavno pismo koje je američki Senat poslao FCC-u, što je dodatno pojačalo sumnje o Huawei/AT&T partnerstvu.

Ričard Ju nije zalazio previše u detalje, ali se dotakao sigurnosnih pitanja, ističući da je Huawei već zaradio poverenje kod korisnika u Kini, Japanu, Evropi i tržištima u razvoju.

Huawei će, i pored ovakvog razvoja situacije, nastaviti sa planom da donese premijum Mate 10 Pro model u SAD bez partnerstva sa provajderom. Sada se, međutim, sugeriše i da je ugrožen sporazum sa Verizonom oko donošenja Mate 10 modela na leto. Android Police javlja da su male šanse da se i ovaj sporazum dogodi. Ističe se da je Verizon sada pod istim pritiskom, pod kojim se našao i AT&T, da prekine veze sa kompanijom Huawei.

Huawei je imao velike planove da u naredne tri godine postane globalni lider na polju smartfona, kao i da do kraja 2018. godine prestigne Apple na drugom mestu proizvođača telefona. Ali, trenutni razvoj situacije će kineskoj kompaniji značajno otežati posao i usporiće je u planovima globalnog širenja.

(benchmark)