Home Aplikacije „Dodirne geste” dolaze kao jedna od značajki Androida 11

„Dodirne geste” dolaze kao jedna od značajki Androida 11

Pixel

Iako je riječ o testiranju, nije dugo trebalo čekati nakon objave Androida 10, da Google ne započne s testiranjem nadolazeće inačice ove i više nego poznate mobilne platforme. Developeri (programeri) imaju priliku isprobati prve inačice Android 11 mobilne platforme, naravno sada slijedi dugi niz testnih verzija gdje će iz verzije u verziju Android 11 otkrivani ono što svojim službenim dolaskom (za sada nije poznato kada će to biti) donosi za veliki broj Android poklonika, odnosno korisnika.

Novi izgled ikona stiže na Windows 10

Jedna od tih značajki svakako će biti „Dodirne geste” odnosno samo jedna „Dodirna gesta”. Radi se naime o mogućnosti „lupkanja” po stražnjoj strani Android pametnog telefona koji za glavni zadatak ima otvaranje jedne od unaprijed definiranih radnji tj, aplikacija. Da našim čitateljima bude jasnije recimo kako je nešto slično LG koristio pri svojim recimo LG G4 pametnim telefonima (gdje se moglo lupkanjem po zaslonu dobiti prikaz propuštenih obavijesti), što je LG među prvima implementirao u svoje pametne telefone). Na sličan princip radi i „Dodirna gesta” odnosno lupkanjem po stražnjoj strani Android pametnog telefona po defaultu otvara se Google Assistant ali se naravno to može i izmijeniti da se recimo lupkanjem dva puta otvori sučelje Kamere. Glasine za sada kazuju kako će „Dodirna gesta” biti isključivo vezana uz Pixel pametne telefone ali to službeno nije još uvijek potvrđeno. „Dodirna gesta” bit će u funkciji i kada je zaslon pametnog telefona isključen.

Android 11 Icon

Nadodajmo ovome i još jednu značajku Androida 11 a ona je kako će upravo iduća verzija Android mobilne platforme donijeti redizajnirani upravljački centar (kada se prstom privuče s vrha pri dnu zaslona). Dizajn ikonica ostat će sličan kao i kod Androida 10 ali bi one po prvi puta mogli biti u bojama, svaka ikonica imat će vlastitu boju. Ono što nas zanima jest hoće li svaka od ikonica prikazivati u vidu boja obavijesti ili će stalno biti u samo jednoj boji i to nam za sada nije poznato.

Microsoft donosi Defender na Android, iOS i Linux

Bez obzira na sve Android 11 i njegove testne verzije još će se mnogo puta naći na našim stranicama dok isti ne bude predstavljen i dostupan u finalnoj verziji za sve poklonike Android eko-sustava.