Home Ostalo Internet Dokumentarac The Social Dilemma govori o tome kako društvene mreže utiču na...

Dokumentarac The Social Dilemma govori o tome kako društvene mreže utiču na svoje korisnike

Film The Social Dilemma okuplja bivše radnike tehnoloških giganata kao što su Facebook, Google, Twitter, Pinterest, ali i naučnike koji se bave problematikom Interneta i njegovog uticaja na život.

Znate li da možete pratiti Balkan Android i putem Vibera?

A znate li da možete pratiti Balkan iOS i putem Vibera?

Paralelno se odvija igrani deo filma, koji opisuje zavisnost jedne porodice od mobilnih telefona, kako bi se sama tema više približila publici. Sagovornici dokumentarnog dela otkrivaju poslovni model iza velikih društvenih mreža koji sve manje radi u korist pojedinca, a više u korist kapitala, što i nije neka novost. Objašnjavaju na koji način veštačka inteligencija i mašinsko učenje kreiraju svakom pojedincu idealni feed i bore se za njegovu pažnju kako bi to, naravno, prodali.

Prvih 5 proizvođača telefona drži 73% tržišta

YouTube će uvesti opciju online prodavnice

Kao glavni problem ističu to što su ljudi izmanipulisani od društvenih mreža i Google‑a, što im se masovno serviraju lažne vesti kojima ni Google ne zna da upravlja, te da tu ima više štete nego koristi za svakog od nas. Zalažu se za veću kontrolu protoka podataka i zovu nas da ugasimo sve notifikacije. Neki od njih predviđaju i građanske ratove.

(pcpress)