Home Ostalo Dva radnika Huawei-ja dobila otkaz zbog slanja tweet-ova sa iPhone

Dva radnika Huawei-ja dobila otkaz zbog slanja tweet-ova sa iPhone

Da jedna nesmotrena pogreška može biti veoma skupa pokazuje primjer koji se prije nekoliko dana dogodio u Huaweiju.

Na službenom Huaweijevom profilu na Twitteru uz novogodišnji pozdrav osvanula je oznaka “via Twitter for iPhone” odnosno objavljeno s iPhonea. Iako su iz Huaweija brzo reagovali i obrisali poruku, brojni su pratioci na Twitteru ipak su ju uspjeli sačuvati.

Ali to je bio samo početak. Interni dokument, koji su vidjeli novinari Reutersa i Bloomberga, krivicu za cijeli slučaj prebacuje na vanjsku kompaniju čiji zaposlenici upravljaju Huaweijevim nalozima na društvenim medijima. Kako piše u dokumentu, kompanija Sapient imala je problem s računarima pa je za objavu novogodišnje čestitke upotrebila iPhone.

Zbog cijele situacije dvoje Huaweijevih zaposlenika je degradirano i kažnjeno smanjenjem plate, dok je šefu digitalnog marketinga plata zamrznuta sljedećih 12 mjeseci.

U Huaweiju su uvjereni kako je zbog takve pogreške nanesena greška njihovom brendu, nali na novinarskapitanja nisu odgovarali. Ovo nije prvi put da se tako nešto događa velikim brandovima. Prije nekoliko sedmica isti se slučaj dogodio i Samsungu kad je na njihovom nigerijskom profilu objavljen tvit koji hvali Note 9, ali je objavljeni s iPhonea.

Ljudi koji rade u toj industriji ističu kako se takve pogreške događaju jer profile na društvenim mrežama vode vanjske agencije, koje je teško u svakom trenutku kontrolisati.

(benchmark)