Home Apple iOS Dva velika dioničara kompanije Apple, žele da se djeci ograniči korištenje iPhone...

Dva velika dioničara kompanije Apple, žele da se djeci ograniči korištenje iPhone uređaja

Aktivistički investicioni fond Jana Partners i kalifornijski prosvjetni penzioni fond CalSTRS dioničari su Applea i zajedno posjeduju dionica ove kompanije u vrijednosti od oko 2 milijarde dolara. Ove su dvije organizacije zajednički prošle subote uputile Appleu pismo u kojem od njih zahtijevaju da prilagode svoje politike i softver kako bi zaštitili korisnike, a posebno djecu, od pretjeranog korištenja iPhonea.

Prekomjerno vrijeme provedeno uz telefon može dovesti i do zavisnosti, a rastući je problem među mladima, ne samo u SAD-u. Iz tog razloga Appleovi dioničari traže da se pronađe način kojim bi roditelji mogli djeci ograničiti vrijeme korištenja iPhonea, te da se provede istraživanje koje bi analiziralo učinke pretjerane upotrebe telefona na mentalno zdravlje korisnika.

Polovina tinejdžera u SAD-u ima osjećaj da su zavisni o elektronskim uređajima, a pogotovo o telefonima, te da osjećaju velik pritisak da moraju odmah odgovoriti na bilo koju poruku koja im stigne putem njega, pokazalo je istraživanje iz 2016. godine.

(bug)