Home Aplikacije Dvije kompanije dominiraju listom 10 najpopularnijih aplikacija na svijetu

Dvije kompanije dominiraju listom 10 najpopularnijih aplikacija na svijetu

2675
0
SHARE

Facebook nastavlja da pojačava svoje brojke jer je kompanija zauzela četiri od pet mesta za najpreuzimanije aplikacije širom sveta u toku poslednja tri meseca. Interesantno je primetiti da je Netflix aplikacija i dalje prva kada je u pitanju zarada.

Novo istraživanje analitičke firme za aplikacije Sensor Tower otkriva da su WhatsApp, Facebook, Messenger, Instagram i Snapchat najpreuzimanije aplikacije u prvoj četvrtini godine.

Dok su brojke drugačije za App Store i Google Play, jednu stvar obe platforme dele a to je da Facebook poseduje četiri od top pet mesta za najpreuzimanije aplikacije širom sveta. Dok je Messenger na vrhu App Store liste, Facebook je na prvom mestu u Google Play trci.

Ali dok je Facebook dominirao tržištem aplikacija kada su u pitanju preuzimanja, aplikacije za emitovanje video i audio sadržaja su dominirale po pitanju zarade.

Netflix je postala aplikacija sa najvećom zaradom u prvoj četvrtini 2017. godine dok su Line, Tinder, Pandora i Spotify upotpunili ostatak top pet liste, prenosi TNW.

Dok je zauzimao prvo mesto, Netflix-ova zarada je narasla zadivljujućih 286 procenata sa 34.6 miliona dolara prošle godine na 133 miliona ove na globalnom nivou.

Da bi vam dali širu perspektivu, preuzimanje aplikacija širom sveta je naraslo sa 11.9 milijardi na 13.5 milijardi prošle godine, što je rast od 14 odsto na godišnjem nivou. Dok su 4.7 milijardi svih preuzimanja odrađene na App Store-u, dok je Google Play bio zaslužan za preostalih 8.8 milijardi.

Što se zarade tiče, industrija aplikacija je zabeležila godišnji rast od 63 odsto, zarađujući 2.19 milijardi ove godine, dok je prošle godine u istom periodu zarada bila 1.34 milijardi. Zanimljiva informacija je da je zadivljujućih 1.7 milijardi zarade napravljeno na App Store-u, dok je Google Play zaslužan za 504 miliona dolara. Ono što je bitno za primetiti je da se ova statistika ne odnosi na igre, za koje se prave posebne statistike.

(mobit)