Home Apple iOS Dvojica Kineza u SAD pune dvije godine varali Apple slanjem lažnih iPhone...

Dvojica Kineza u SAD pune dvije godine varali Apple slanjem lažnih iPhone uređaja na servis

Dvojica kineskih studenata Yangyang Zhou and Quan Jiang su skoro dvije godine u američkoj saveznoj državi Oregon vodili vlastiti posao koji je uključivalo podvaljivanje lažnih iPhonea Appleovom servisu i korisničkoj službi.

Kineski dvojac je od 2017. godine naručivao lažne primjerke iPhone-a iz Kine koje su onda Appleu u SAD-u prijavljivali kao pokvarene online ili lično u Appleovim prodavnicama. Apple je u većini slučajeva lažne iPhone zamijenio pravim čime je kompanija iz Cupertina oštećena za oko 895 hiljada američkih dolara (zamijenjeno je oko 1493 primjeraka od 3049 pokušaja).

Uređaji nisu mogli biti upaljeni, pa vjerodosnotnost uređaja nije mogla biti verifikovana te su Apple zaposleni slijedili proceduru garancije, a u SAD očigledno nije potreban dokaz kupovine za zamjenu pokvarenog iPhone uređaja. Kada bi dobili prave iPhone dvojac ih je slao natrag u Kinu za što su za uzvrat dobili novac na bankovni račun majke jednog od njih.

Posao kineskog para prevaranata otkriven je kada su američke vlasti (dakle ne Apple) počele istraživati sumnjive pošiljke iPhonea koje su iz Kine isporučivane Kinezima koji u SAD-u borave sa studentskom vizom.

(balkanandroid/bug)