Home Ostalo Električna i Autonomna Vozila Električni automobili gube oko 40% dometa na hladnoći

Električni automobili gube oko 40% dometa na hladnoći

O problemu gubitka kapaciteta baterija električnih automobila tokom hladnijih, zimskih mjeseci do sada se moglo pročitati ili čuti od vlasnika električnih automobila. Kod pojedinih popularnih modela autonomija značajno pada u hladnijim danima.

Američka automobilska organizacija (American Automobile Association ili AAA), objavila je studiju koja se bavi upravo ovim problemom. Kao baza istraživanja uzet je kapacitet baterija pri 24°C, a za usporedbu testiranja su rađena pri vanjskim temperaturama od -6°C i 32°C.

Mjerenja su pokazala kako automobili u prosjeku na hladnijoj vanjskoj temperaturi gube 12% dometa, a pri vrućinama oko 4%. Ali kada se u njima koriste sistemi grijanja ili hlađenja (kako bi putnicima bilo ugodnije), pri hladnijim uslovima pad dometa iz baterija je čak 41%, a pri vrućini 17%.

Kako ni -6°C niti 32°C ne možemo smatrati ekstremnim temperaturama, već onima uobičajenima u našim krajevima, rezultate ovog istraživanja svakako treba imati na umu kod kupovine vozila na električni pogon. Za očekivati je da će kod ekstremnijih temperatura pad dometa s jednim punjenjem baterije biti još značajniji.

Ali ima onih kojim to ne smeta. U jednoj od najhladnijih europskih zemalja, Norveškoj, električni automobili već nekoliko godina postižu rekordne prodajne rezultate. Čak im je i prvi najprodavaniji automobil prošle godine bio – električni.

Komplentu AAA studiju možete pronaći ovdje.

(bug)