Home Apple iOS Elon Musk nudio da Apple kupi Teslu

Elon Musk nudio da Apple kupi Teslu

Nakon što su se tokom posljednjih nekoliko sedmica Internetom ponovno proširile glasine o električnom automobilu iz kompanije Apple, sve je jasnije kako bi za četiri ili pet godina Cookova kompanija mogla postati konkurent Elonu Musku i s Teslom se boriti za osvajanje tržišta. Ali umjesto rivala Musk i Cook mogli su biti saveznici. Naime, tokom “najtamnijeg” perioda za Teslu i problema s proizvodnjom Modela 3 Elon Musk razmišljao je o prodaji svoje kompanije Appleu.

Znate li da možete pratiti Balkan iOS i putem Vibera?

Tesla je imala velika očekivanja od Modela 3, njihovog cjenovno najpristupačnijeg automobila do tada, te su mnogi prednaručili to vozilo. Uprskos optimističnim najavama Tesla je probila sve rokove u proizvodnji i isporuci, što je fizički i mentalno potpuno iscrpilo Elona Muska. Cijele je dane boravio u kancelariji te je i spavao u fabrici.

Pojavilo se više detalja o potencijalnom Apple automobilu

Očajan, javio se Appleu i zatražio sastanak na kojem je planirao predložiti Timu Cooku da Apple preuzme Teslu, napisao je Musk na Twitteru, a posebno je zanimljiva cifra o kojoj je razmišljao, a koja je iznosila samo desetinu trenune vrijednosti. Tesla je ove godine ostvarila munjeviti rast te, kako sada njena vrijednost iznosi više od 600 milijardi dolara, Musk je planirao prodati kompaniju kojom upravlja za oko 60-ak milijardi dolara. Srećom za njega, Tim Cook odbio je taj sastanak.

Ovo su cijene proizvodnje iPhone 12 telefona, a svega 4.6% dijelova dolazi iz Kine

Ostalo je, kako se to kaže, istorija. Trenutne Tesline brojke na tržištu, odnosno vrijednost na berzi, kao i sve veća popularnost električnih automobila na svijetu sugerišu kako je odbijanje sastanka s Muskom najveća greška koju je Tim Cook napravio u svojoj karijeri. Ali ipak treba se sjetiti tadašnje situacije te je čak i Musk priznao da je Tesla bila blizu kolapsa. Situacija se s vremenom radikalno promijenila i nakon što su prebrodili krizu s Modelom 3, Tesla je predstavila Model Y te zanimljivi Cybertruck.

DxOMark ponovio test Apple iPhone 11 i dodijelio mnogo bolje ocjenje njegovim kamerama

(zimo)