Home Ostalo Internet EU zahtjeva od streaming servisa da smanje kvalitet slike

EU zahtjeva od streaming servisa da smanje kvalitet slike

Watching tv and using remote control

Evropska unija apeluje na Netflix i druge streaming servise da prestanu sa prikazivanjem sadržaja visoke rezolucije, kako bi internet nastavio da neometano funkcioniše.

U vreme karantina povećan je broj onih koji gledaju filmske i druge sadržaje na brojnim servisima, a na stotine miliona građana radi od kuće, deca ne idu u školu, što je situacija koja utiče na opterećenost internet mreža širom sveta.

Član Evropske komisije Thierry Breton, koji je odgovoran za evropsko internet tržite od kojeg zavisi preko 450 miliona ljudi, razgovarao je sa izvršnim direktorom kompanije Netflix i nakon toga građane i kompanije pozvao da odustanu od visoke rezolucije, te promene podešavanja i izaberu nešto slabiji kvalitet slike, kako bi udruženim snagama sačuvali internet. Akcija je propraćena haštagom #SwitchtoStandard, a još uvek se traga za rešenjem koje bi odgovaralo svima.

Iz Netflix-a je moglo da se čuje da je kvalitet slike već podešen tako da se menja u odnosu na kvalitet mreže, a porast u broju korisnika zabeležili su i drugi servisi, te društvene mreže, i skok se opisuje kao mnogo više od uobičajenog za ovo doba godine.

Pratite li Balkan Android i Balkan iOS na Viberu? Ako još ne, obavezno kliknite ovdje za Android, a ovdje za iOS i pridružite se našim Viber zajednicama!

(pcpress)