Home Ostalo EU želi da proizvođači omoguće lakšu popravku svojih uređaja

EU želi da proizvođači omoguće lakšu popravku svojih uređaja

Ranije ove godine, Evropska unija pozvala je proizvođače da olakšaju zamenu baterija na telefonima, tabletima i bežičnim slušalicama. Evropska unija je sada glasala da podrži pravo na popravak za potrošače.

Xiaomi je postao treći najveći proizvođač telefona na svijetu

Znate li da možete pratiti Balkan Android i putem Vibera? će biti prva zemlja koja će uvesti ocene popravljivosti uređaja, uključujući pametne telefone, televizore, veš mašine i prenosne računare. Svi novi uređaji koji se prodaju u zemlji biće označeni ocenom popravljivosti od januara 2021. Uređaji će biti ocenjeni od 0 do 10 na osnovu faktora kao što su lakoća rastavljanja, dostupnost rezervnih delova i cene, kao i pristup informacijama o popravci. U međuvremenu je Austrija odlučila da smanji porez na usluge popravki i ponudiće subvencije za popravke potrošača.

Znate li da možete pratiti Balkan Android i putem Vibera?

Nedavno istraživanje EU pokazalo je da 77% ispitanika želi da popravi svoje uređaje, pre nego da ih zameni. Većina njih takođe smatra da proizvođači moraju biti zakonski obavezni da olakšaju popravku svojih uređaja i zamene pojedinih delova.

Samsung navodno gasi Note seriju i svoj ciklus predstavljanja premium telefona pomjera na januar – juli

Chloe Mikolajczak, iz kampanje EU za pravo na popravak, rekla je:”Ovo glasanje pokazuje da pravo na mere za popravljanje podržavaju ankete, ali i Evropski parlament. Evropska komisija sada treba da iskoristi ovaj zamah i brzo krene napred 2021. godine na nivou EU za popravku svih elektronskih uređaja i pravilima popravljivosti računara.”

Otkriveno da Google koristi mobilne podatke bez znanja korisnika

(benchmark)