Home Aplikacije Facebook dozvolio Android korisnicima da isključe praćenje kada aplikacija nije u upotrebi

Facebook dozvolio Android korisnicima da isključe praćenje kada aplikacija nije u upotrebi

Početkom prošle godine, otkriveno je da je praksa o prikupljanju podataka o lokaciji na Facebooku kršila zakone o privatnosti u Nemačkoj. Sada, u očiglednom potezu kako bi rešio problem privatnosti za korisnike, društvena mreža menja način na koji Android korisnici kontrolšu prikupljanje podataka o lokaciji u pozadini.

Facebook korisnici na Google operativnom sistemu za mobilne uređaje sada mogu da izaberu da onemoguće aplikaciju da prikuplja svoje podatke o lokaciji, kada ona nije u upotrebi kao deo novog ažuriranja. Društvena mreža priznaje da je pre ove promene pratila i skladištila precizne lokacije korisnika, u pozadini. Nearby Friends opcija specifično funkcioniše na ovaj način. Karakteristika je uvedena 2014. godine, a omogućila je korisnicima da prikazuju svoju tačnu trenutnu lokaciju prijateljima koji se nalaze u određenoj blizini. Preciznost praćenja lokacije je opala krajem 2016. godine.

Čini se da je dostupnost ažuriranja za sada različita po regionima. U zemljama u kojima je ova opcija mogla biti dostupna uživo, korisnici mogu pritisnuti hamburger meni i preći u Settings & Privacy -> Settings -> Location. Zatim je potrebno uključiti novu opciju Background Location kako bi se izvršile željene promene.

Opcija je već dostupna korisnicima Facebooka na iOS-u. Takođe je važno napomenuti da najnovije ažuriranje ne menja opcije koje je korisnik prethodno kreirao u postavkama Facebook aplikacije kada je u pitanju deljenje podataka o lokaciji.

(benchmark)