Home Android Aplikacije Facebook Messenger i Instagram dobijaju Vanish mod

Facebook Messenger i Instagram dobijaju Vanish mod

Iz Facebooka su više puta tookom proteklih godina naglasili kako će veliku pažnju posvetiti privatnosti i sigurnosti korisnika na svim njihovim platformama – od samog Facebooka pa do Instagrama, WhatsAppa i Messengera. Jedna od opcija važnih za privatnost su tzv. samouništavajuće poruke kakve je popularizovao Snapchat. Nakon primanja poruke ona će se nakon nekog vremena izbrisati tako da pošiljaoci i primaoci tekstualnih poruka, fotografija i ostalog sadržaja ne moraju strahovati da će neko kasnije vidjeti sadržaj dopisivanja.

Znate li da možete pratiti Balkan Android i putem Vibera?

Na zvaničnom blogu Messengera danas su najavili dolazak “Vanish” moda na Messenger i Instagram. Ta je opcija prvi put spomenuta i najavljena još prije dva mjeseca, a sada su iz kompanije najavili da je dostupna u SAD-u i brojnim drugim državama na Messengeru, dok će se korisnici Instagrama morati još malo strpjeti te će njima biti dostupna – “uskoro”.

Glasine potvrđuju kako će Samsung Galaxy S21/S30 Ultra dobiti S Pen stylus

Kao što i samo ime kaže, s ovom će opcijom poruke nestati iz razgovora, ali korisnici neće morati podešavati period nakon kojeg će nestati, već će se to dogoditi nakon što su svi vidjeli poruke i zatvorili chat. Za početak, opcija će biti dostupna samo u razgovorima s jednom osobom, a kasnije se očekuju da bude dostupna i u grupnim razgovorima.

Lista Huawei i Honor uređaja koji su kompatibilni sa HarmonyOS operativnim sistemom

“Vanish” mod aktiviraće se tako da se u razgovoru prjeđe prstom na ekranu prema gore – prvi put nakon aktivacije pojavit će se informacije s objašnjenjem što je tačno ta nova opcija i kako radi. Istim pokretom prsta prema ekranu prema gore, deaktiviraće se opcija automatskog brisanja poruka. Za sudjelovanje u razgovorima u kojima poruke odmah nestaju, obe strane (a kasnije i svi korisnici u grupnim razgovorima) moraju pristati na to. Dakle, kada jedan korisnik aktivira “Vanish” mod, drugom korisniku pojavit će se ta informacija i opcija za pristanak u sudjelovanju u takvom načinu razgovora.

(zimo)