Home Ostalo Internet Facebook počeo pratiti šta korisnici kupuju u fizičkim prodavnicama

Facebook počeo pratiti šta korisnici kupuju u fizičkim prodavnicama

Svima je jasno koja je cijena “besplatnog” korištenja Facebooka – dajemo Zuckerbergu naše lične podatke, kao i podatke o našim aktivnostima na mreži, šta čitamo, šta kupujemo, šta nas zanima itd., a kompanije te podatke iskorištava za plasiranje što preciznijih oglasa i na tom okreće veliki novac. Dakle, nitko nije šokiran kada, nakon pregledavanja određenih stranica ili proizvoda, vidi oglase za slične proizvode ili oglase tih trgovina tijekom surfanja.

Ali dio korisnika u SAD-u te mreže prilično se šokirao kada su im se počeli prikazivati Facebookovi oglasi za prodavnice te proizvode koje nisu pretraživali na internetu, već su ih kupili u fizičkim prodavnicama. To, naravno, nije slučajnost – na Business Insideru kažu kako je riječ o opciji koju je Facebook lansirao nedavno i u tišini te još nije dostupna u svim zemljama.

Zuckerbergova kompanija tako je potpisala saradnju s određenim trgovačkim lancima koji Facebooku dostavljaju informacije o tome šta korisnici kupuju u njihovim prodavnicama i online. Riječ je o informacijama poput imena, maila, telefonskog broja i kupljenih proizvoda, a te se informacija onda koriste za plasiranje oglasa na internetu.

Nakon što korisnici kupe određeni proizvod, ako trgovački lanac i dalje želi ciljati te korisnike putem oglasa na Facebooku, posla će toj društvenoj mreži informacije. Na Business Insideru kažu kako su te informacije šifrovane tako da ih može prepoznati samo algoritam koji onda povezuje podatke o kupovinu s profilima korisnika na Fejsu. Iz Facebooka su za Business Insider rekli da se ti podaci brišu, ali društvena mreža pamti povezanost korisnika s prodavnicama i proizvodima kako bi im se naknadno prikazali oglasi.

Korisnici ipak mogu spriječiti da Facebook sazna što i gdje kupuju i kad su offline tako da pod podešavanjima ove društvene mreže, u dijelu vezanom za oglašavanje, odnosno u dijelu “Oglasi zasnovani na podacima koje primamo od partnera” označe opciju “nije dopušteno”.

(zimo)