Home Aplikacije Facebook pokrao i kinesku aplikaciju TikTok

Facebook pokrao i kinesku aplikaciju TikTok

Kineska aplikacija TikTok možda u našim krajevima nije previše popularna, a vjerovatno ni poznata ali u svijetu ona ima već više od pola milijarde korisnika i to samo dvije godine nakon pokretanja. Funkcija ove aplikacije je čisto zabavna – ona omogućava snimanje kratkih video snimaka, uređivanje istih, dodavanje na njih raznih efekata, filtera ili teksta, pozadinske muzike i slično. Nakon toga se ovi snimci, maksimalnog trajanja do 15 sekundi, dijele na TikTok društvenoj mreži s namjerom da postanu viralni. Iz opisa je sasvim jasno kako su glavni korisnici TikToka mlađe osobe.

Facebooku se ova popularnost očigledno prilično svidjela, pa su prionuli na posao i izradili Lasso – mobilnu aplikaciju koja gotovo u potpunosti kopira TikTok. Na Lassu svatko može snimiti kratki video (upload već postojećih videa nije moguć), te ga uređivati s efektima, tekstom, muzikom, i slično, pa ga zatim podijeliti s drugima.

Jedina prednost koja razlikuje Lasso od TikToka jest činjenica da će Facebook pokušati svoju verziju učiniti popularnom tako što će je povezati sa svojom društvenom mrežom. Snimke napravljene u Lassu moguće je, postaviti direktno kao Facebook Stories i podijeliti ih na toj društvenoj mreži. S vremenom će Lasso dobiti podršku i za Instagram Stories, kažu.

Facebooku, naravno, ovo nije prvi put da “posuđuje” ideje ili mogućnosti od drugih popularnih aplikacija. Spomenute Storiese ukrali su od Snapchata, hashtagove od Twittera, a s YouTubeom se već neko vrijeme takmiče u želji da postanu relevantna video platforma. Napad na TikTok trebao bi na Facebook vratiti i mlađe korisnike, koji posljednjih godina ovu društvenu mrežu sve više napuštaju.

Zanimljivo, lansiranje Lassa dogodilo se gotovo istovremeno s najavom da će sljedeće godine biti lansiran Byte, nasljednik nekad popularne video aplikacije Vine.

                

(bug)