Home Aplikacije Facebook uvodi opciju limitiranja vremena provedenog na ovoj društvenoj mreži

Facebook uvodi opciju limitiranja vremena provedenog na ovoj društvenoj mreži

Facebook je napokon odlučio da objavi dugo najavljivanu opciju kojom će korisnicima Facebook i Instagram aplikacija prikazivati koliko su vremena proveli koristeći iste.

Naime, novu opciju možete pronaći u postavkama navedenih aplikacija, u kojoj će vam biti prikazan grafik sa podacima o vremenu provedenom u aplikaciji, kao i mogućnost postavljanja upozorenja i limita za korištenje.

Osim limita za korištenje, nova opcija vam omogućava da isključite notifikacije aplikacije na određeni period (do 8 sati) kako bi se mogli fokusirati na svoje dnevne obaveze.

Iz kompanije navode kako su ovu opciju razvili kako bi korisnici koristili njihove aplikacije sa namjerom i tačno određenim ciljem, a ne samo za “ubijanje vremena”, te kako žele da korisnici što bolje organizuju svoje vrijeme te da im ovi servisi ne budu distrakcija od svakodnevnih obaveza. Iako je lijepo znati granicu, Facebook je i dalje kompanija koja zarađuje na osnovu vremena provedenog na toj društvenoj mreži, te nakon raznih skandala i nedavnog pada vrijednosti Facebook-a, ovo bi mogao biti jedan od pokušaja vraćanja povjerenja korisnika.

Facebook nije jedini koji uvodi limite korištenja u svoje aplikacije – Google i Apple to također rade sa Android i iOS operativnim sistemima.

(balkanandroid/gizmodo)