Home Android Aplikacije Flash Player za Android KitKat

Flash Player za Android KitKat

Nakon što je Google navukao bijes korisnika potpunim ukidanjem podrške za Flash Player za Android KitKat , mislilo se da je definitivno došao kraj Flash Playera na mobilnoj platformi. Iako je Google ukidao podrsku za Flash Player još od nekih starijih verzija Androida poput 4.1. Jelly Bean, tada je bilo moguće zaobići tu Googleovu restrikciju preuzimanjem .apk fajla sa web stranice Adobea i koristiti ga u kombinaciji sa Dolphin ili Boat Browserom.

Do sada je za KitKat jedan od glavnih načina bio da se instalira .apk fajl Adobeovog Flash Playera koji je modificiran od strane developera sa web sajta XDA Developers, međutim ni taj način više nije moguć jer je utvrđeno da krši Googleove uvjete pružanja usluge pa je zbog toga uklonjen.

Iako na internetu postoje i druga rješenja za Android 4.4 KitKat u kojima učestvuje Adobe Flash Player .apk fajl, mnogima ta rješenja nisu funkcionirala. Zato u ovom članku donosimo malo drugačije metode za korištenje Flash Playera na Androidu 4.4, a koje bi trebale raditi na većini uređaja. Također, ovo rješenje vrijedi i za starije verzija Androida (npr. 4.3) kod pojedinih proizvođača koji su i u ranijim verzijama potpuno izbacili podršku za Flash.

Prije nego krenemo, možemo vam saopštiti da ovdje instalacija Adobe Flash Playera u vidu .apk fajla uopšte nije obavezna. Također, ni rootanje uređaja nije potrebno. U nastavku ćemo navesti 2 browsera koja po pitanju Flash Playera rade malo drugačije u odnosu na ostale browsere.

1. FlashFox

FlashFox je browser koji je kreiran upravo radi rješavanja ovog problema. Po izgledu mnogo sliči na Google Chrome, sa očitom razlikom u podršci za flash. Način za pokretanje flasha je jednostavan, dovoljno je samo da dođete na web stranicu na kojoj je željeni flash sadržaj i FlashFox će sve sam uraditi jer vjerovatno unutar sebe ima neku vrstu integriranog flash playera. FlashFox ima 2 verzije, besplatnu i pro sa dodatnim opcijama  koja na Play Storeu košta 2,99 $. Naravno, obje verzije podržavaju flash.

google play button

2. Puffin Web Browser

Jedan od poznatijih browsera također uključuje podršku za Flash Player. Iako smo viđali browsere sa ljepšim izgledom, Puffin Web Browser ima i funkcije koje se viđaju na kućnim računarima i laptopima kao što su trackpad, kursor, podrška za joystick itd. Flash se pokreće isto kao i kod FlashFoxa, dovoljno je navigirati na željenu stranicu i to je to. Puffin Web Browser također ima besplatnu i pro verziju koja košta 3,99$ na Play Storeu, s tim da besplatna verzija može pokretati flash samo u periodu od nekoliko sati u toku dana, dok pro verzija nema takva ograničenja.

google play button

Pošto podrška za flash uopšte nije namijenjena Androidu 4.4. KitKat, može se desiti da na nekim uređajima ova rješenja ne budu radila. Za rad sa flashom preporučuje se kombinirana upotreba ova 2 browsera jer na nekim stranicama jedan browser može bolje raditi od drugog i obrnuto.