Home Ostalo Francuska i Velika Britanija utvrdile da 5G mreže zrače manje nego 4G/LTE,...

Francuska i Velika Britanija utvrdile da 5G mreže zrače manje nego 4G/LTE, 3G i 2G mreže

U moru teorija zavjere koje prožimaju društvo širom planete, možda i među najopasnijim su one o 5G mrežama koje su dovele do toga da su u Velikoj Britaniji, Holandiji pa čak i Kanadi, pojedinci podstaknuti takvim teorijama zavjere zapalili bazne stanice mobilnih operatera, a mnoge od tih baznih stanica nisu ni bile 5G već pripadaju mobilnim mrežama prethodnih generacija.

Mnogi skeprici će reći da iza svake teorije zavjere ima bar malo istine, pa dali je zaista tako?

Francuska nacionalna agencija za frekvencije (L’Agence nationale des fréquences ANFR) objavila je nedavno detaljan izvještaj o vrijednostima izloženosti elektromagnetnom zračenju izmjerenim tokom nekoliko testiranja 5G mreža u Francuskoj.

Britanski regulator. Ofcom (Office of Communications) je sličan izvještaj objavio nešto ranije, u februaru ove godine. Britanski izvještaj obuhvaća rezultate mjerenja EMF-a (electromagnetic field) prikupljeno u 10-ak gradova širom Velike Britanije.

Mjerenja  od nacionalnih agencija napravljena su zbog opšte važnosti podataka o zračenjima 5G mreža i sve učestalijih dezinformacija o tome. ANFR je naglasio da je zbog nedostatka podataka ali i širenja lažnih vijesti o zračenjima 5G mreža važno osigurati objektivne i transparentne informacije.

Prvi dio francuskog izvještaja prezentuje opštu radijaciju 5G mreža. U drugom dijelu izvještaju su detaljno su izloženi rezultati mjerenja u nekoliko provedenih testiranja 5G mreže u Francuskoj, istraživanja su mjerila izloženost zračenju koje emituju snopovi 5G signala u opsegu 3,6 GHz (u opsegu 3.400-3.800 MHz).

Mjerenja su obuhvatila nekoliko antenskih konfiguracija (različite vrste antene, različitih veličina) i različite implementacije 5G NR (5G New Radio), bežičnog globalnog standarda. Nivoi izmjerenih polja bili su znatno ispod regulatorne granične vrijednosti od 61 V/m (volt/metara) u frekvencijskom opsegu 3,4 -3,8 GHz.

Mjerenja ANFR-a rađena su s konfiguracijama uređaja koje omogućuju kvalitetne i reprezentativne rezultate mjerenja zračenja. ANFR je naglasio da će, nakon što prorade komercijalne mreže napraviti dodatna mjerenja kako bi provjerio rezultate napravljene u pilot projektima te kako bi na taj način dopunio svoje analize.

Francuski nacionalni regulator za elektroničke komunikacije L’Arcep je krajem 2019. odobrio testiranje 5G mreža u frekvencijskom opsegu od 26 GHz a iz ANFR-a su potvrdili da će izvršiti mjerenja elektromagnetnog zračenja i u tom opsegu.

ANFR je u aprilu izvršio mjerenja elektromagnetnog zračenja 5G mreža u testiranju na 43 mjesta. Na tim mjestima prije uključivanja 5G signala nije bilo emisije u frekvencijskom opsegu. Nakon uključenja 5G signala, a bez saobraćaja,  prosječnan nivo izloženosti zračenju u 5G frekvencijskom opsegu bila je 0,06 V/ m, s maksimalnim nivoom od 0,36 V/m. Ti nivoi su znatno ispod regulatorne granične vrijednosti od 61 V/m u frekvencijskom opsegu 3,6GHz.

Ofcom je u svojem mjerenju na 22 lokacije s aktivnim 5G signalom i korištenjem mobilnih telefona. Kako su na mjestima mjerenja bili uključeni i 2G, 3G i 4G/LTE mreže mjerenje je pokazalo na svim lokacijama da najveći doprinos izmjerenim razinama dolazi od prethodnih generacija mobilne tehnologije (2G, 3G, 4G/LTE). Najviši nivo koju su izmjerili u frekvencijskom opsegu korištenom za 5G bila je samo 0,039% referentnog nivoa.

Znate li da sadržaj našeg portala možete pratiti putem Vibera? Kliknite ovdje i pridružite nam se!

(mreža)