Home Apple iOS Glasine spominju lasersku 3D kameru za iPhone 2020

Glasine spominju lasersku 3D kameru za iPhone 2020

Apple planira da poboljša fotografisanje uz pomoć iPhone-a, a ovo neće učiniti samo dodavnjem treće kamere na buduće modele. Izvori Bloomberga sugerišu da kompanija razvija 3D kamera sistem koji koristi laserski skener za prikupljanje dubinskih informacija, na daljinama koje su mnogo veće od onoga što sistemi dot projekcije koriste na aktuelnim iPhone-ma.

Uvećana realnost (augmented reality, AR) je, prema navodima, glavni fokus, a trebalo bi da pomogne kod kalibrisanja dimenzija, ali i kod fotografisanja u portret modu koji trenutno mora da se oslanja na softver za detektovanje objekata s prednje strane.

Apple je u pregovorima sa kompanijom Sony u vezi sa testiranjem ovih senzora, prema tvrdnjama insajdera. Ukoliko su glasine tačne, Apple bi mogao predstaviti laserski podržane iPhone modele najranije tokom 2020. godine. Kompanija je to želela da učini ove godine, ali je odložila nadogradnju iz nepoznatih razloga.

Pored dodatka treće kamere, Bloomberg izveštava i poboljšani Face ID senzor, kao i prelazak sa Lightning portova na USB-C. Moguće je da Apple planira i još neka poboljšanja, koja će diktirati iOS 13 softver.

(benchmark)