Home Ostalo Gadgeti Glutrac, pametna narukvica za dijabetičare koja neinvazivno mjeri nivo šećera u krvi

Glutrac, pametna narukvica za dijabetičare koja neinvazivno mjeri nivo šećera u krvi

Za dijabetičare, sveti gral bi bio metod za precizno merenje nivoa šećera u krvi bez ubadanja iglom u vrh prsta i analize kapljice krvi u glukometru. Još ako bi to merenje moglo da bude u realnom vremenu i konstantno, to bi bila mogućnost koja bi olakšala život mnogim obolelim od dijabetesa.

Na CES-u 2020 videli smo da je tako nešto ipak realno. Kompanija iz Hongkonga pod nazivom Add Care Ltd. predstavila je Glutrac, inteligentnu narukvicu koja koristi kombinaciju četiri neinvazivna senzora (za apsorpcionu spektroskopiju, ECG, PPG i dinamičko praćenje metaboličke temperature tela), koji u sadejstvu sa AI-em i sistemom mašinskog učenja (koji su zaduženi za kreaciju vašeg jedinstvenog profila) u realnom vremenu mere vaš nivo glukoze u krvi. Naprosto, sistem vam na osnovu telesne temperature, boje kože i drugih spoljnih parametara izračunava nivo glukoze u krvi.

Na štandu kompanije demonstriran je princip merenja, uz rezervu da tačne vrednosti podrazumevaju nošenje Glutrac narukvice tokom perioda od najmanje nedelju dana. Glutrac podržava i daljinski monitoring – ako ste ozbiljan slučaj, vaš lekar ili staratelj može da dobije uzbunu ukoliko vam šećer skoči iznad definisane granice.

Na pitanje o ceni i dostupnosti na tržištima Evrope, ljubazni prezenteri odgovorili su sa „soon”. Više informacija možete da nađete na zvaničnoj stranici proizvođača.

(sk)