Home Ostalo Sistem Google će proizvođačima naplaćivati instalaciju svojih Android aplikacija

Google će proizvođačima naplaćivati instalaciju svojih Android aplikacija

Ovoga ljeta Google je u Europskoj uniji “zaradio” kaznu od oko 5 milijardi američkih dolara zbog favorizovanja vlastitih aplikacija na – vlastitom operativnom sistemu. Naravno, riječ je o Androidu i činjenici da se on nalazi na više od tri četvrtine svih pametnih telefona prodanih u EU, a Google je predinstaliranjem svojih usluga na ovom OS-u ojačavao vlastitu poziciju na tržištu, smatra Europska komisija.

U međuvremenu je Google uložio službenu žalbu na ovu kaznu, a sada su iznijeli i poslovni plan koji bi trebao spriječiti da se ovakva situacija ponovi u budućnosti. Najavili su kako će promijeniti svoje ugovore s proizvođačima telefona zasnovanih na Androidu. To će omogućiti proizvođačima da u EU plasiraju svoje “forkane” verzije Androida na uređajima ako to požele, što je do sada bilo zabranjeno ako želi koristiti Google Android.

Ipak najvažnija promjena odnosi se na način distribucije Googleovih aplikacija. Proizvođači mobitela s Androidom moraće, žele li na svoje uređaje predinstalirati Google Search App ili Chrome preglednik, platiti licencu Googleu. Ove dvije aplikacije generišu prihode kompaniji i osiguravaju da Android i dalje bude besplatan, pa će se one od sada naplaćivati – a sve kako bi se Google na Androidu postavio u isti položaj kao i njegovi konkurenti.

U osnovnom paketu licenci Google će proizvođačima naplaćivati i osnovne aplikacije kao što su Play Store, Gmail, Google Maps i Youtube. Za pretraživač i Chrome biće ponuđeni posebni ugovori, a za sada nije poznato koliko će proizvođače sve to koštati niti koliko će nova politika licenci uticati na cijene mobilnih uređaja.

Googleovi novi uslovi korištenja usluga za proizvođače stupaju na snagu 29. oktobra, i odnosiće se na sve telefone i tablete s Androidom prodate unutar Evropskog privrednog prostora (EEA), koji osim EU uključuje i Island, Norvešku i Lihtenštajn.

(bug)