Home Apple iOS Google Gboard tastatura dobija haptičke informacije prilikom kucanja na iOS uređajima

Google Gboard tastatura dobija haptičke informacije prilikom kucanja na iOS uređajima

Brojne su razlike između iOS-a i Androida i njihovi će fanovi vrlo lako nabrojati barem deset prednosti jednog ili drugog mobilnog OS-a, zavisno kojem klanu pripadaju. Jedna od njih koja bi u ovom slučaju prevagnula na stranu Androida sigurno bi bila i postojanje haptičkog feedbacka, odnosno opcije da vam telefon u ruci lagano zavibrira svaki puta kada kliknete na neko slovo njegove virtuelne tastature.

Iako prilično jednostavna i trivijalna, ova opcija ne postoji u iOS-u, pa su u Googleu odlučili tamo je donijeti kroz svoju tastaturu Gboard. Ista se sada može preuzeti s Apple Store u najnovijoj verziji– i to onoj koja donosi haptički osjećaj kucanja na iPhone.

Funkcija se mora posebno uključiti u postavkama Gboard tastature, a moguće je koristiti na iPhoneima koji imaju “Taptic Engine“, tj. za vibriranje ne koriste elektromotor asimetričnim tegom, već maleni element s elektromagnetima i “linearnim aktuatorom” koji svojim pomicanjem stvara osjećaj da se telefon “zatrese” kao da je pritisnuto fizičko dugme.

Na iPhone 7 i novijim modelima Gboard tastatura će, dakle, od sada davati upravo takav osjećaj fizičkog “klika”. Iako iPhone 6S takođe koristi haptički sustav davanja fizičke povratne informacije, taj telefon ovu mogućnost neće dobiti.

(bug)