Home Telefoni Google je predstavio Pixel 4 i Pixel 4 XL telefone

Google je predstavio Pixel 4 i Pixel 4 XL telefone

Nakon mnogobrojnih glasina, ali i rendera koje je u javnost pustio sam Google, danas su na događaju u gradu Njujorku predstavljeni mnogobrojni Google hardverski proizvodi, a među njima i Pixel 4 te Pixel 4 XL telefoni.

Odmah napomenimo kako se Pixel 4 i Pixel 4 XL razlikuju samo po veličini ekrana, te bateriji koja ih napaja, dok je ostatak hardvera identičan. A to je prije svega Qualcomm Snapdragon 855 čipset u običnoj, ne plus varijanti. Zatim radna memorija od 6 GB, kao i svega dvije opcije skladišne memorije, 64 GB i 128 GB bez mogućnosti proširenja putem MicroSD kartica.

Uređaji su kreirani od mat aluminijumskog rama i stakla sa zadnje strane u 3 boje. Crnoj, bijeloj i narandžastoj.

Ekrani kojim su opremljeni novi Google telefoni su OLED tipa, 5.7 inčni 1080+ ekran na Pixel 4 te, 6.3 inčni QHD+ ekran na Pixel 4 XL telefonu, a ova imaju 90 Hz frekvenciju osvježavanja, 19:9 omjer ekrana i niti jedan od njih nema notch.

Baterija manjeg uređaja je skromnih 2,800 mAh, dok XL telefon ima većih, ali ne tako velikih 3,700 mAh. Oba telefona u kutiji sadrže 18W punjač, ali ih je takođe moguće puniti putem Qi bežićnih punjača.

Kamera je svakako naiščekivanija karakteristika Google Pixel 4 uređaja, a u pitanju su dvije zadnje kamere, glavna od 12 megapiksela, opremljena optičkom i elektronskom stabilizacijom slike, f/1.7 blendom, veličinom piksela od 1.4µm, Pixel Neural Core koprocesorom koji omogućava Pixel 4 uređajima da renderuju HDR+ sliku u realnom vremenu, novi Night Sight mod sa do 16 sekundi ekspozicije, snimanje 4K video snimka od 30 frejmova u sekundi, odnosno 120 frejmova u sekundi pri 1080p rezoluciji za usporeni mod. Telefoto kamera ima rezoluciju od 16 megapiksela, opremljena je identičnom vrstom stabilizacije, veličina pisela je 1.0µm, a pomenuti Piel Neural Core koprocesor omogućava da Super Resolution Zoom opcija omogući mnogo bolje telefoto mogućnosti od 2x ugrađene optike. Sa zadnje strane postoji još i blic, te spektralni koji je ujedno senzor treperenja.

Selfi kamera je skromnih 8 megapiksela, ali pored nje s prednje strane su tu i senzor dubine koji omogućava otključavanje licem jer Pixel 4 telefoni nemaju senzor otiska prsta, te Soli radar, inovativni senzor koji omogućava upravljenje telefonom pokretima ruke bez dodirivanja. Navedeni senzori zauzimaju mnogo mjesta i razlog su što se Google odlučio da ne stavi notch, jer bi isti očigledno bio preširok.

Ostatak specifikacija koje vrijedi spomenuti su Aktivne Ivice (Edge), koje omogućavaju određene komande putem stezanja telefona. Pixel 4 ne posjeduje mjesto za drugu nano SIM karticu, nego posjeduje eSIM čip.

U Evropu stiže 28. Oktobra, a cijene krežu od 750 evra za Pixel 4, 900 evra za Pixel 4 XL, te 100 evra više za modele sa 128 GB memorije.