Home Ostalo Gadgeti Google kupio Fitbit

Google kupio Fitbit

Ranije ove sedmice objavili smo informaciju koja je tada nezvaničnim kanalima dospjela u javnost, a ticala se moguće akvizicije Fitbita, proizvođača nosivih sportskih uređaja i pametnih satova. Tada se, govorilo da je Alphabet, Googleova krovna kompanija, vrlo blizu dogovora o kupovini Fitbita. U petak, 1. novembra, službenim saopštenjem je potvrđeno da su špekulacije bile istinite – Fitbit će postati dijelom Alphabeta, ali pod kapom Googlea.

Iz Googlea su pristali platiti oko 2,1 milijardu američkih dolara kako bi integrisali kompletno poslovanje Fitbita pod svoj krov, te uključili njihovu tehnologiju i zaposlenike u svoje hardverske timove. Analitičari kažu kako je Google platio nešto više nego sama kompanija vrijedi, ako se za realnu uzme njezina tržišna valuacija od oko 1,6 milijardi dolara.

Zajedno će Googleovi i Fitbitovi stručnjaci, kažu, raditi na novim proizvodima u domenu nosivih gadgeta i zdravstvenih uređaja, razvijaće Wear OS, kao i marku Made by Google pod kojom će budući nosivi uređaji biti lansirani. Googleu je očito nedostajalo iskustva u izradi hardvera pa su u Fitbitu pronašli idealnu metu za preuzimanje.

Saradnja na razvoju novih proizvoda biće vođena inovacijama, privatnošću, te brigom za zdravlje korisnika. Google najavljuje da će od početka biti potpuno transparentan u manipulisanju korisničkim zdravstvenim i fitness podacima, te da isti neće biti korišteni za plasiranje ciljanih oglasa. Korisnici će takođe imati pravo pregledati i izbrisati sve svoje podatke koje Fitbit i Google o njima prikupe.

Osim toga najavljeno je da će Fitbitovi uređaji nastaviti raditi kako s Androidom tako i s iOS-om.

Transakcija, iako dogovorena već sada, zbog regulatornih će pitanja i potrebnog dobijanja zelenog svjetla od dioničara jedne i druge kompanije, biti zaključena tokom sljijedeće godine.

(bug)