Home Aplikacije Google Mape dobijajnu navigaciju putem proširene stvarnosti (AR)

Google Mape dobijajnu navigaciju putem proširene stvarnosti (AR)

Na prošlogodišnjoj developerskoj konferenciji Google I/O prvi je puta prikazana tehnologija koja bi trebala omogućiti navigaciju kroz aplikaciju Google Maps korištenjem tehnologije proširene stvarnosti. Sada je ova tehnologija dovoljno razvijena pa je Google odlučio dati nekolicini korisnika, među njima i novinarima Wall Street Journala, da je testiraju u stvarnom okruženju.

Stvar radi na način da kroz kameru telefona prepoznaje kuda on “gleda”, na ekranu prikazuje sliku stvarnog svijeta ispred korisnika, ali uz dodatak navigacijskih uputstava iz Google Mapsa. Time kamera telefona i proširena stvarnost donekle preuzimaju funkciju GPS-a i vrlo precizno lociraju gdje se korisnik nalazi, te ga upućuju tamo kamo bi želio ići.

Kamera prepoznaje zgrade i druge karakteristike okoline pa je u stanju odrediti tačno mjesto gdje se telefon nalazi i u kojem smjeru se kreće – samim time dajući bolja uputstva uz koje ćete se teže izgubiti.

Ova je mogućnost namijenjena prije svega za pješačenje po gradu, za vrijeme kojeg se i može neko vrijeme gledati u telefon. Ipak, aplikacija upozorava pješaka da gleda kuda ide i da slobodno spusti telefon sve dok mu ne zatreba sljedeća navigacijska informacija.

Logično je da ovako napredna tehnologija neće stati samo na telefonima i pješacima. Njene su primjene moguće kako na vjetrobranskim staklima s dodatkom AR zekrana u automobilima, tako i na raznim AR naočalama – ako iste ikada postanu nešto što ćemo htjeti nositi na licu.

(bug)