Home Android Aplikacije Google Mape dobijaju opciju izbjegavanja neosvjetljenih ulica

Google Mape dobijaju opciju izbjegavanja neosvjetljenih ulica

Google Maps u svojoj beta verziji (v10.31.0) imaju nekoliko linija programskog koda koji upućuje na novu funkciju, a isti je otkriven na stranici XDA Developers. Prema onome što su developeri “iskopali” iz koda Google Mapsa, čini se kako je Google naumio dodati još jedan sloj u svoje digitalne navigacione karte, barem kada je riječ o urbanim sredinama. Taj se sloj naziva “lighting”, odnosno “rasvjeta”.

Uključivanjem opcije koja se tek treba pojaviti u zvaničnoj aplikaciji korisniku bi se mogao na ekranu ukazati ponešto drugačiji prikaz ulica i to ističući one koje imaju kvalitetniju javnu rasvjetu. Time bi oni izgubljeni u nepoznatom gradu ili oni koji ne žele noću hodati sumnjivim mračnim uličicama mogli dobiti pomoć.

Dobro rasvijetljene ulice bile bi na Google Mapsu obojene žutom bojom i tako bi bile označene kao “sigurne”. Ovaj potez mogao bi biti od koristi u opasnim naseljina ili gradovima u kojima su upravo slabo osvijetljene ulice leglo kriminala, pa bi manje korisnika vjerojatno zalutalo u takve kvartove.

Za sada je ova mogućnost tek u razvoju pa ne postoje screenshoti koji bi pokazali kako stvar funkcioniše u praksi. Isto tako nije poznato odakle bi Google dobijao podatke o nivou rasvjete pojedine ulice – ali, moguće je da će se isti prikupljati snimanjem iz satelita kao što se dobijaju i ostale kartografske snimke ovog servisa.

(bug)