Home Aplikacije Google nadogradio Gmail aplikaciju sa anti-phishing opcijama

Google nadogradio Gmail aplikaciju sa anti-phishing opcijama

888
0
SHARE

Nakon što su početkom sedmice korisnici Gmaila bili nakratko pogođeni phishing kampanjom, Google je odlučio uvesti dodatne sigurnosne mjere u Gmail aplikaciju za Android. U srijedu je Google objavio saopštenje u kojem je naveo kako je nova verzija Gmail aplikacije za Android krenula u opticaj.

Prema Googleovim procjenama korisnici bi nadogradnju trebali primiti do kraja ove sedmice, dakle do danas. Google dodatno navodi kako nadogradnja neće stići istovremeno svim korisnicima već postepeno te da postoji mogućnost da nova opcija bude vidljiva tek nakon više od tri dana.

Nova opcija je anti-phishing provjera koja će korisnike upozoravati da su unutar emaila kliknuli/tapnuli na link koji je označen kao zlonamjeran te da postoji mogućnost da autori stranice na prevaru dođu do vaših ličnih podataka, brojeva kreditnih kartica i dr. osjetljivih podataka.

Ipak treba imati na umu kako je upozorenje tek preporuka pa će ga biti moguće i ignorisati te na vlastitu odgovornost pristupiti takvoj internet stranici. Google će takođe ostaviti mogućnost prijave stranice kao sigurne, odnosno da su u Googleu pogriješili te da se ne radi o phishing stranici.

Ako već niste, provjerite je li nova verzija Gmaila već dostupna za vaš Android uređaj.

(bug)