Home Apple iOS Google plaća Apple milijarde dolara svake godine kako bi ostao podrazumjevani web...

Google plaća Apple milijarde dolara svake godine kako bi ostao podrazumjevani web pretraživaš na Safariju

Regulatorna tela u Velikoj Britaniji negoduju zbog višegodišnjeg dogovora kompanija Google i Apple, zahvaljujući kojem je Google pretraživač dominantan u okviru web preglednika Safari.

Pratite Balkan iOS i putem Vibera!

Naime, Google kompaniji Apple svake godine plaća preko 1,5 milijardi dolara i to samo za Veliku Britaniju, a kako bi zadržao povoljan položaj u okviru web pregledača. Drugim rečima, Google plaća kako bi njegov pretraživač ostao broj jedan u okviru Apple platforme. Regulatorna tela problem vide u tome što ovakav dogovor ugrožava konkurenciju, budući da se Apple već godinama oslanja na Google pretraživač, zahvaljujući čemu je IPhone na prvom mestu kada je u pitanju Google mobilno poslovanje.

Otvoren novi Samsung premium servisni centar u Sarajevu

Ovo nije prvi ovakav slučaj, pa se još 2014. godine čulo da je Google platio milion dolara kako bi njegov pretraživač bio na prvom mestu u Safari pregledaču na području Sjedinjenih Američkih Država. Analitičari procenjuju da s eta suma tokom godina povećala, ali Google i dalje dobija, budući da zahvaljujući dogovoru o boljem položaju godišnje zaradi oko devet milijardi dolara.

Honor X10 Max telefon ima ekran veći od 7 inča

Ovakvoj praksi bi uskoro moglo da se stane na put, budući da se regulatori sve više interesuju za dominaciju tehnoloških giganata, te rade na tome da se stvori povoljnije tle za manje kompanije koje su najviše ugrožene ovakvim dogovorima.

Ovo je spisak telefona koji će dobiti MIUI 12 ažuriranje

(pcpress)