Home Aplikacije Google Play prodavnica proslavila 5 godina

Google Play prodavnica proslavila 5 godina

1407
0
SHARE

6. Marta 2012. godine pokrenuta je Googleova prodavnica aplikacija i zabavnog sadržaja, Google Play. Aplikacije, igre, filmovi, televizijske emisije, muzika i knjige od tog su dana postale mnogo dostupnije svim korisnicima Android uređaja, kojih je trenutno u svijetu više od milijarde. Iz Googlea su se povodom petog rođendana osvrnuli na uspjehe svoje prodavnice i s javnosti podijelili neke zanimljive statistike (doduše, za američko tržište).

Na svom su blogu nabrojili po pet najčešće preuzimanih sadržaja iz svake od kategorija, a mi ćemo  izdvojiti one nama zanimljive – igre i aplikacije. Ne sumnjamo da ove kategorije i na našem tržištu imaju sličan raspored u top 5 preuzimanja.

Igre:

  1. Candy Crush Saga
  2. Subway Surfers
  3. Temple Run 2
  4. Despicable Me
  5. Clash of Clans

Aplikacije (bez uključenih onih koje dolaze instalirane na uređajima):

  1. Facebook
  2. Facebook Messenger
  3. Pandora Radio
  4. Instagram
  5. Snapchat

Od ostalih kategorija, spomenimo da je najčešće preuziman album “25” pjevačice Adele, najprodavanija pjesma je “Thinking Out LoudEda Sheerana, najtraženija knjiga je hit-naslov “50 nijansi sive”, dok je najčešće skidani film kontroverzni “The Interview” zbog kojega je, podsjetimo, svojedobno hakovan studio Sony Entertainment.

(bug)