Home Ostalo Google Play Protect blokirao Xiaomijevu aplikaciju Quick Apps

Google Play Protect blokirao Xiaomijevu aplikaciju Quick Apps

Nije rijetkost da jeftiniji mobiteli, posebno oni koji dolaze i Kine, imaju izmijenjen Android. Razlog tome je različit od proizvođača do proizvođača, neki smatraju da je njihov korisnički interfejs bolji od Googleovog, neki da imaju karakteristike koje originalni Android nema, a treći zaradom putem reklama nastoje kompenzovati nisku cijenu uređaja.

U skladu s tim na Android telefonima može se naći svakakvog bloatwarea. Srećom većina ih služi upravo prikazivanju reklama, a rjeđe krađi podataka u svrhu njihove kasnije zloupotrebe. Ali Google nije previše zadovoljan takvom praksom (iako o korisnicima znaju daleko više) pa aplikacije sumnjivog ponašanja redovno blokira.

Za blokadu koristi komponentu Google Play Protect pomoću koje svakodnevno provjerava više od 50 milijardi aplikacija. Najnoviju blokadu zaradila je jedna Xiaomijeva aplikacija – Quick Apps, iako ista na Android uređajima radi već duže vrijeme bez problema, uprkos tome što redovno od korisnika prikuplja više različitih podataka, za što joj je potrebno čak 55 različitih dozvola.

Quick Apps može bez problema prikupiti podatke poput IMEI-a uređaja, korisnikovog telefonskog broja, snimati audio i video snimke te ih slati na udaljenu lokaciju. Razlog svemu navedenom su maloprije spomenute reklame koje Xiaomi prikazuje na zaključanom ekranu uređaja i drugim mjestima, poput widgeta, browsera i dr., a od kojih zarađuje i tako kompenzuje to što je određeni uređaj imao u startu nižu cijenu nego što bi trebao.

Ali čini se kako je Xiaomi zatražio podatak previše, zbog čega je Google odlučio automatski blokirati aplikaciju Quick Apps. Međutim, blokada nije trajna već je Google korisnicima ostavio mogućnost instalacije ukoliko to i dalje žele nakon što su pročitali napomenu kako navedena aplikacija prikuplja podatke putem kojih ih se može pratiti.

Kako svaka medalja ima dvije strane, ubrzo se po ovom pitanju oglasio i Xiaomi. U svom saopštenju navode kako nije do njih, već isključivo do Googlea koji je nešto mijenjao u svom algoritmu. Također napomenuli su kako je njihova aplikacija uprkos blokadi i dalje sigurna za korištenje.

(bug)