Home Ostalo Sistem Google poručio vlastima SAD da će Huaweijev operativni sistem biti sigurnosna prijetnja

Google poručio vlastima SAD da će Huaweijev operativni sistem biti sigurnosna prijetnja

Ako je vjerovati informacijama do kojih je došao Financial Times, Google je upozorio američku administraciju o riziku kojeg sa sobom nosi zabrana prodaje američkih proizvoda Huaweiju, pritom se direktno osvrćući na vlastite.

Prema ovom izvještaju, Google tvrdi da bi uskraćivanje prodaje Android licenci Huaweiju, odnosno nedostupnost Googleovih aplikacija i nemogućnost automatskih nadogradnji prisililo Huawei na izgradnju vlastitog operativnog sistema, kojeg je ovaj inače već najavio.

Prema svemu sudeći, to bi bio „forkani“ Android, odnosno goli AOSP uz dodatak Huaweijevog softvera, a kao takav bi predstavljao veliku sigurnosnu prijetnju čak i američkoj nacionalnoj sigurnosti, navode u Googleu.

Iako se u izvještaju ne spominje na koji bi konkretan način ova situacija predstavljala prijetnju, The Verge navodi mogući scenarij, koji zapravo ima smisla.

Recimo da Huawei forka Android u smislu da na osnovu AOSP-a kreira njegovu vlastitu verziju koja više neće sadržavati Google aplikacije, a među njima ni Google Play Protect, softver koji automatski skenira malware, viruse i druge sigurnosne prijetnje. Uređaji s ovim servisom su prilično sigurni jer su aplikacije pod nadzorom, odnosno pod permanentnom kontrolom od strane Googlea.

Ako se Huaweijev forkani Android počne prodavati globalno, u Googleu navode da će stepen njegove sigurnosti biti primjetno manji, odnosno da će takvi uređaji biti lakše hakovani. Huaweijevi uređaji u SAD praktički se više ni ne prodaju, čime je Trumpova administracija pod pričom o špijunaži postigla određene političke ciljeve, ali sada se ispostavlja da nije otklonila sigurnosnu prijetnju koja zapravo nema veze s tobožnjom špijunažom.

Prema ovom scenariju, ako netko iz SAD slučajno ili namjerno pošalje osjetljivu informaciju nekome u izvan SAD, bez obzira na sigurnost s američke strane, forkani bi Huawei Android izvan SAD zbog eventualnog malwarea automatski mogao pročitati tu povjerljivu informaciju. S obzirom na količinu podataka koji svakodnevno prolaze putem pametnih telefona u oba smjera, američka sigurnost bi bila kompromitovana, zaključuje The Verge.

Čak i da Google u ovoj priči navodi vodu na svoj mlin, što je logično za očekivati, činjenica je da već sada mnoge američke kompanije imaju gubitke zbog najavljenih sankcija kompaniji veličine Huaweija.

Prema Bloombergu, Huawei u ovom trenutku ne pregovara direktno s vladom SAD-a, već je taj dio posla prepustio Googleu, koji bi Trumpovoj administraciji trebao objasniti sve rizike i moguće posljedice iznandnog prekida saradnje s Huaweijem, bez obzira na trgovinski rat carinama i tarifama koji je u toku.

Kako će priča na kraju završiti, vidjet ćemo uskoro. Naime, za 25.06.2019. zakazani su novi pregovori američke i kineske vlade o trgovinskom sporazumu, a istek tromjesečne odgode primjene sankcija istieče 19.08.2019.

Mi bi uz sve ove informacije dodali da se Google možda malo i prepao potencijalnog Huaweijevog operativnog sistema, jer bi tim otvorio Pandorinu kutiju i pokazao i drugim proizvođačima telefona da ne moraju zavisiti od Google, prije svega Samsungu koji bi to sigurno jedva dočekao s obzirom na dosadašnje eksperimente sa Tizenom, sopstvenim operativnim sistemom.

(balkanandroid/mobhr)