Home Ostalo Google proširuje RCS (Rich Communication Services) podršku i na Evropu

Google proširuje RCS (Rich Communication Services) podršku i na Evropu

SMS poruke su zauvek promenile načine na koje komuniciramo, ali izgleda da već neko vreme ne ispunjavaju potrebe modernih korisnika, te im nedostaju funkcije na koje su ovi navikli zahvaljujući aplikacijama koje konstantno evoluiraju u okviru pametnih telefona. Upravo je zbog toga Google usvojio RCS (Rich Communication Services) protokol za slanje poruka, koji bi trebalo da zameni dosadašnji SMS/MMS standard. Nakon što je RCS usvojen u Sjedinjenim Američkim Državama, protokol stiže i u druge delove sveta.

Znate li da možete pratiti Balkan Android i putem Vibera?

RCS donosi niz promena, te će broj karaktera u okviru jedne poruke biti ograničen na osam hiljada (za razliku od SMS poruka gde je 160), korisnik koji čeka poruku moći će da vidi kada onaj sa kojim komunicira počne sa kucanjem (kao kod mnogih aplikacija za razmenjivanje poruka), sve aplikacija za komunikaciju će biti sinhronizovane, poruke će se slati i uz pomoć Wi-Fi i mobilne konekcije.

Xiaomi Mi Watch će u Evropi koštati 100 evra

Tu su i grupni razgovori, audio poruke i end-to-end enkripcija. Iako ove opcije izgledaju kao standardna ponuda u okviru bilo koje aplikacije, ipak se radi o značajnom unapređenju u odnosu na SMS poruke, te će moderne opcije stići na nešto što se danas smatra prastarim formatom za komunikaciju.

Google predstavio Pixel 4a 5G i Pixel 5 telefone

Da bi mogli da koriste RCS protokol, oni koji šalju, te oni koji primaju poruke, moraju da imaju telefone koji podržavaju RCS protokol, te pristup mreži koja podržava ovakve poruke, kao i istu aplikaciju koja se zasniva na Chat/Universal Profile-u. Ukoliko bilo koji od ovih elemenata nedostaje RCS se konvertuje u SMS. Pored pomenutih elemenata korisnici moraju da žive i u nekoj od zemalja u koje je RCS stigao, a na tom spisku su trenutno: Argentina, Belgija, Hrvatska, Češka, Danska, Grčka, Italija, Irska, Kosovo, Litvanija, Holandija, Pakistan, Poljska, Portugal, Srbija, Singapur, Slovenija, Turska, a listi su se nedavno priključile i Austrija, Bangladeš, Izrael, Novi Zeland, Šri Lanka i Švajcarska.

Xiaomi predstavio Mi 10T, Mi 10T Pro i Mi 10T Lite telefone

(pcpress)