Home Android Igre Google uklonio aplikaciju Remove Chinese Apps

Google uklonio aplikaciju Remove Chinese Apps

Google je objavio da su popularnu indijsku aplikaciju razvijenu za brisanje kineskih aplikacija uklonili iz Google Play Store-a. Iz kompanije navode da je aplikacija uklonjena zbog njihove Politike o obmanjivanju korisnika, koja zabranjuje softveru da podstiče ili obmanjuje korisnike da uklanjaju ili onemogućavaju aplikacije trećih strana.

Politički trenutak bitan u cijeloj situaciji

Uklanjanje ove aplikacije sa Play Store-a dolazi u trenutku kada je u centru pažnje spor oko himalajske granice, a koji podstiče na anti-kineske emocije u Indiji. Toliko je naboja u javnom životu da su neke javne ličnosti pozvale svoje fanove da obrišu kineske aplikacije kao što je TikTok, kao i sve druge koje imaju bilo kakve veze sa kineskom državom.

Pre izbacivanja iz zvanične Google prodavnice, aplikacija Remove Chinese Apps postala je vrlo popularna u Indiji. Samo u posljednjih sedam dana prikupila je više od 5 miliona preuzimanja i bila je najpopularnija besplatna aplikacija u zemlji.

Aplikacija je radila tako što je skenirala telefon i predlagala brisanje onih softvera koji potiču iz Kine, kao što je TikTokBiteDance i Alibaba UC pregledač. Ako pak korisnik ne posjeduje nijednu kinesku aplikacija, izlazila bi poruka da je to super.

U svjetlu tenzija između Indije i Kine, korisnici iz druge najmnogoljudnije zemlje na svijetu usmjerili su se na brisanje TikToka i prelazak na indijsku verziju Mitron, koja je takođe uklonjena sa Play Store-a zbog kršenja smjernica kompanije Google.

 (The Verge)