Home Aplikacije Google zabranio developera aplikacija iz Kine koji ima 600 miliona preuzimanja sa...

Google zabranio developera aplikacija iz Kine koji ima 600 miliona preuzimanja sa Play Store-a

Google sa svog Play Store-a posljednjih nekoliko dana uklanja aplikacije kineskog developera Android aplikacija DO Global, zbog sumnje o postojanju malicioznih sajber napada. Ova kompanija na Play Store-u ima oko 100 aplikacija, sa preko 600 miliona instalacija. 

Sa Play Store-a je već uklonjeno 46 aplikacija kompanije DO Global, a Google planira da kompletno zabrani developera na svom servisu i ukloniće ostale aplikacije. Ovo nije jedini incident ovakvog tipa posljednjih godina, a kompaniji Google se konstantno zamjera da ne provjerava aplikacije dovoljno prije njihovog odobravanja.

“Aktivno istražujemo ponašanje koje ukazuje na maliciozni softver, a kada pronađemo probleme tada i preduzimamo akcije, uključujući i onemogućavanje developerima da zarađuju na ovakvim aplikacijama ili da ih objavljuju na Play Store-u”, istaknuto je iz Google-a.

BuzzFed je ranije izvjestio da šest aplikacija kompanije DO Global vrši prevare preko reklama i skriva svoje sporazume o vlasništvu. Kineska kompanija tvrdi da ima preko 250 miliona aktivnih korisnika mjesečno na svojim aplikacijama, a dopire do gotovo 800 miliona korisnika preko svoje platforme za reklamiranje na Androidu.

(NDTV)