Home Ostalo Google zaustavio poslovanje sa Huawei-jem

Google zaustavio poslovanje sa Huawei-jem

Prema izvještaju novinske agencije Rojter, Google je zaustavio poslovanje sa kineskom kompanijom Huawei.

Ovo je novi udarac kompaniji Huawei koji su im zadale vlasti SAD nakon hapšenja potpredsjednice kompanije i kćerke osnovača, Meng Wanzhou u Kanadi krajem prošle godine. Vlada SAD je ovaj mjesec uvela nove trgovinske takse Kini nakon neuspješnih pregovora da se smanji neproporcionalna trgovinska razmjena između te dvije zemlje.

Šta ove sankcije znače za Huawei i korisnike njihovih telefona? Huawei će odmah izgubiti pristup Android operativnom sistemu, odnosno njihovi telefoni neće više dobijati Android nadogradnje, takođe Google aplikacije poput Gmail ili servisi poput Google Play prodavnice neće više moći stizati na novim Huawei telefonima čak i ako se Huawei odluči da zadrži Android operativni sistem na svojim telefonima s obzirom da je Android operativni sistem otvorenog koda te ga može koristiti svako ko to želi.

Zanimljivo je da smo u martu ove godine objavili kako Huawei sprema sopstveni operativni sistem baš u ovakvom slučaju, ali vjerovatno je u pitanju prilagođena verzija Androida kakvu recimo koristi Amazon na svojim uređajima.

Trenutno nema reakcija iz Huaweija po pitanju ovih događaja, ali ćemo ih svakako objaviti kada se Huawei oglasi.