Home Aplikacije Govor novog Google Asistenta je teško razlikovati od ljudskog

Govor novog Google Asistenta je teško razlikovati od ljudskog

Sedmice se u Googleovom sjedištu u Mountain Viewu održala tradicionalna developerska konferencija Google I/O. Na samom početku, kao što je običaj, šef Sundar Pichai predstavio je mnoštvo noviteta koji bi trebale vladati svijetom tehnologije u skorijoj budućnosti, a njegovo izlaganje skraćeno u nekoliko minuta možete pogledati na videu unutar ove vijesti.

Od svih aplikacija i OS-ova koji su bili tema (Android P, Android Things, Gmail, Photos, News, Lens), u javnosti je nekako najviše odjeknuo napredak koji je Google postigao u razvoju veštačke inteligencije za svojeg virtuelnog pomoćnika, Google Assistant. Prije svega, uskoro će virtuelni pomoćnik na pametnom telefonu i pametnim zvučnicima moći koristiti čak šest različitih glasova, pa će si ga vlasnici moći prilagoditi vlastitom ukusu.

Međutim, daleko važnije je ono – što i kako će govoriti. Ovaj će digitalni pomoćnik, naime, uskoro početi govoriti sasvim prirodnim jezikom, tj. moći će održavati cijele razgovore bez da ga sugovornik svaki puta mora aktivirati naredbom “Hey, Google!”. To će donijeti i mogućnost da vam ovaj pomoćnik obavi mnoge druge zadatke, poput telefonskih poziva, zaprimanja više naredbi odjednom, i slično.

Demo snimka telefonskog razgovora koju je Pichai prezentirao pokazala je da u nekim situacijama ova tehnologija bez problema prolazi Turingov test, tj. da sagovornik nije svjestan da razgovara s “robotom”. Google Assistant u neke rečenice čak ubacuje i ljudima svojstvene “mhmmm” i slične poštapalice, kako bi zvučao baš kao čovjek. Nove mogućnosti objedinjene su u tehnologiju Google Duplex, čiji prilično fascinantni demo svakako pogledajte u nastavku.

(bug)