Home Aplikacije Greška u WhatsApp aplikaciji omogućila instalaciju špijunskih programa

Greška u WhatsApp aplikaciji omogućila instalaciju špijunskih programa

WhatsApp je jedna od najpopularnijih aplikacija za slanje poruka, a platforma je ponovo meta hakerskih napada, ali ovoga puta ranjivost uključuje spyware koji se obično prodaje vladama.

TechCrunch izveštava da ranjivost, koja je u WhatsAppu otkrivena pre nekoliko nedelja, može omogućiti pozivaocu da instalira spyware na uređaj koji se poziva bez obzira na to da li je na poziv odgovoreno ili ne.

Instalirani Spyware je kreiran od strane NSO Group Pegasus, koji stiže iz Izraela, a uobičajeno se licencira vladama zemalja koje žele da hakuju mete i osobe koje su pod istragom, kao i da bi se pristupilo njihovim uređajima.

Za sada nije poznato koliko Android i iOS uređaja je pod uticajem ove ranjivosti, ali je jasno da svako ko ima pristup spyware-u može da izvrši napad na privatnost WhatsApp korisnika.

Dobra vest je što je WhatsApp objavio da je kompaniji bilo potrebno manje od deset dana, nakon otkrivanja ranjivosti, kako bi objavila zakrpu. Kompanija veruje da je samo relativno mali broj korisnika bio meta napada.

(benchmark)