Home Telefoni Honor V30 kao prvi telefon sa Huawei Mobile Services, zamjenom za Google...

Honor V30 kao prvi telefon sa Huawei Mobile Services, zamjenom za Google Play prodavnicu i Google usluge, stiže u Evropu

Kao što je već neko vreme poznato, kompaniji Huawei nije dozvoljeno da koristi Google Mobile Services na svojim uređajima, što je posledica aktuelnog trgovinskog rata između SAD i Kine. Ovo je i razlog zbog kojeg je kompanija počela da razvija sopstvene servise, koji će zameniti Gmail, Maps, YouTube i ostale servise – pod nazivom Huawei Mobiles Services (HMS).

Prema svemu sudeći, rad na Huawei Mobiles Services je okončan, a kineski mediji javljaju da će Huawei naredne nedelje objaviti prvi telefon sa preinstaliranim HMS. To će biti Honor V30. Komplet servisa, koji će stići u okviru HMS-a, uključuje Huawei ID, Huawei Mobile Cloud, Huawei AppGallery, Huawei Video, Huawei Themes, Huawei ScreenMagazine i Huawei Browser.

Očekuje se da će HMS stići na sve dolazeće Huawei i Honor telefone, nedugo nakon što bude objavljen u Evropi naredne nedelje. Naravno, ostaje da se vidi kako će HMS funkcionisati u poređenju sa Google servisima.

Kada je Honor V30 u pitanju, telefon stiže sa 6.57-inčnim IPS LCD ekranom i Full HD+ rezolucijom, Kirin 990 čipsetom, ima Android 10 OS uz Magic UI 3. Sistem kamera čine 40MP (glavna) + 8MP (ultraširoka) + 8MP (3x telefoto) na poleđini, kao i 32MP (glavna) + 8MP (ultraširoka) s prednje strane. Sve napaja baterija od 4200mAh, sa podrškom za 40W brzo punjenje.

Naš komentar: Huawei Mobile Services (HMS) i prvi telefoni koji se pojave sa tim servisima će vjerovatno odrediti sudbinu Huawei mobilnih telefona na zapadu. U slučaju da HMS budu funkcionisali kako je zamišljeno i očekivano, Huawei će nastaviti osvajati mobilno tržište ali u tom slučaju je Google u problemu jer se trenutno drugi najveći proizvođač Android telefona oslobodio Google “okova” i može sa Androidom da radi šta god želi bez da mora slijediti Google pravila. Za očekivati je da se u tom slučaju Google još više zbliži sa Samsungom jer ako se i Samsung odluči na sličan potez kao Huawei, Google ostaje sa manje popularnim proizvođačima kao partnerima i to bi ozbiljno poljuljalo njihovu dominaciju u svijetu mobilnih operativnih sistema. Što se korisnika tiče, dobiće još više fragmentisani Android, što definitivno nije dobar pute u ovom trenutku.

(benchmark)