Home Aplikacije Hrvatska aplikacija Photomath preuzeta 100 miliona puta

Hrvatska aplikacija Photomath preuzeta 100 miliona puta

Mobilna aplikacija hrvatske kompanije Microblink, osnivača Damira Sabola, ovoge je sedmice objavila dva velika značajna događaja. Njihove aplikacije za iOS i Android, četiri godine nakon izbacivanja prve verzije na tržište, doživjele su ukupno 100 miliona preuzimanja s App Storea i Google Playa.

Photomath je, aplikacija koja koristi kameru telefona kako bi snimila matematički zadatak, u štampanom obliku ili rukopisu. Zatim ga kompleksnim algoritmima rješava, a korisniku/učeniku daje ne samo gotovo rješenje nego i cijeli postupak kojim je zadatak riješen. Trenutno se ovom aplikacijom u svijetu riješi oko 1,2 milijarde zadataka mjesečno.

Osim ovog velikog uspjeha za inače besplatnu mobilnu aplikaciju, iz hrvatske kompanije su se pohvalili i velikom investicijom. U sklopu A serije prikupljanja investicionog kapitala Photomath je dobio čak 6 miliona američkih dolara. Glavni ulagač u ovu aplikaciju je američki fond rizičnog kapitala Goodwater Capital, a u investiciji sudjeluje i Learn Capital.

Sabolova ekipa će ovo ulaganje iskoristiti za dalji razvoj aplikacije i nova zapošljavanja – za razvoj matematičkih funkcija i naprednog mašinskog učenja trebaće im nastavnici matematike, stručnjaci za mašinsko učenje i, naravno, programeri.

                                    

(bug)