Home Recenzije Huawei GT2 Pro je pametni sat kojim su oduševljeni čak i ljubitelji...

Huawei GT2 Pro je pametni sat kojim su oduševljeni čak i ljubitelji klasičnih satova

Kada bi pitali ljubitelje pametnih satova, koje karakteristike bi trebao imati idealan pametni sat u ovom trenutku naveli bi kako taj sat treba imati kućište od titanijuma, safirno zaštitano staklo ekrana, keramičko dno te kožnu ili silikonsku narukvicu, već u zavisnosti od ličnih preferencija.

Huawei se očigledno vodio u pravo tom logikom, da na svom Watch GT2 Pro pametnom satu ponudi najbolje moguće tehnologije dostupne u ovom trenutku. Kućište je izrađeno od titanijuma što mu daje izuzetnu čvrstoću, a nije teško kao nerđajući čelik. Ekran je zaštićen safirnim staklom koje je otporno na grebanja, a vjerujte nam kako je to jako poželjna karakteristika kod sata. Pozadina Huawei Watch GT2 Pro je izrađena od keramike koja je materijal koji ne stvara iritacije u dodiru sa kožom čak ni kod onih osjetljivijih. A nama je na recenziju i test stigao model pod oznakom Watch GT2 Pro-8B7 koji smo koristili uz narukvicu od prave kože.

Vizuelno Huawei Watch GT2 Pro izgleda zaista odlično. Sivo kućište od titanijuma u gun gray, odnosno tamo sivoj boji sa 1.39″ velikim i okruglim OLED ekranom rezolucije 454×454 izgleda toliko slično klasičnim satovima nenapadnog dizajna da je i najveći pobornik klasičnih satova kojeg poznajemo, izjavio kako je to prvi pametni sat koji mu se sviđa i pitao za cijenu. Kada smo kod cijene, ona se na prostoru Balkana vrti oko i nešto preko 300 evra, sve zavisno od tržišta. Ali vratimo se na izgled. Sa desne strane Watch GT2 Pro postoje dva dugmeta, od kojih je gornje meni ili power dugme, a donje dugme odmah aktivira izbor vježbi. Priložena kožna narukvica je veoma udobna i mekana, a dovoljno je velka da je i osoba krupnih dimenzija poput vašeg recenzenta mogla ugodno nositi bez stezanja, istina skopčanju na poslednju rupicu. Ali to je veliki odmak od konkurenata koji ne isporučuju narukvice za krupnije osobe, što je propust s obzirom da su pametni satovi dobrim dijelom popularni upravo zbog svojih fitness opcija, a vaš recenzent mora prepustiti testiranje tih gadžeta mršavijim kolegama u redakciji. Watch GT2 Pro ima veliki izbor izgleda ekrana, popularnih Watch Faces što će odgovarati kako onima koji žele izgled što sličniji klasičnim satovima tako i onim koje privlače moderniji korisnički interfejsi.

Huawei GT2 Pro je zasnovan na Huawei LiteOS platformi koju pokreće Kirin A1 čipset i ta kombinacija omogućava impresivnu autonomiju 455 mAh baterije od 10 do 14 dana korištenja što zavisi od količine notifikacija kao i učestalosti vašeg vježbanja kao i to ga da li vam je aktivan Always On ekran. U slučaju da se odlučite za aktivaciju Always On ekrana, trajanje jednog punjenja baterije Watch GT2 Pro je prepolovljeno, odnosno u pitanju je 5-6 dana korištenja. Sat posjeduje više od 100 predefinisanih vježbi i sportova, veoma precizan senzor otkucaja srca, GPS, senzor ubrzanja, žiroskop, barometar, kompas, te SpO2 i VO2max senzore te je vodootporan do 50m dubine. Zanimljivo je kako pored ugrađenog bežičnog punjača koji se magnetom povezuje na Watch GT2 Pro, sat možete puniti putem bilo kojeg Qi kompatibilnog punjača uključujući i telefone koji posjeduju mogućnost reverzibilnog punjenja. Watch GT2 Pro ima ugrađen mikrofon i zvučnik tako da je moguće primati pozive na sat, ali ne i pozivati sa njega.

Integracija je odlična kako sa Android, tako i sa iOS platformom uz pomoć Huawei Health aplikacije za koju moramo priznati da je veoma napredovala u poslednje vrijeme. Podatke šalje u Google Fit ili Apple Health, u zavisnosti od platforme na koju je sat povezan, ali da ne bude sve idealno, Watch GT2 Pro ne prikazuje sve notifikacije. Potržane su sve najpopularnije aplikacije od Gmail do Vibera, ali u trenutku testa nije imao podršku za prikazivanje notifikacija iz Telegram aplikacije za dopisivanje. Takođe ovaj sat nema ni podršku za eksterne fitness aplikacije poput Strava. Ali za vrijeme testa smo primjetili da Huawei redovno ažurira firmware i dodaje nove opcije, tako da je moguće da će te zamjerke biti ispravljene u budućnosti. S druge strane Huawei GT2 Pro nema mogućnost dvostrukog dodira ekrana da bi se isti probudio i zaista nam nije jasno zašto se Huawei odlučio da ne implementira tu opciju jer je imaju i jeftine fitness narukvice raznih kineskih proizvođača.

I na kraju da li je Huawei GT2 Pro recenzija i test završila sa preporukom za kupovinu? Defintivina preporuka jer za uloženi novac dobijate vizuelno atraktivan pametni sat vrhunske izrade koji je prepun fitness opcija sa detaljnim izvještajima te bateriju koja traje primjetno duže nego kod mnogih konkurenata.

Ovim putem se zahvaljujemo kompaniji Huawei na uređaju ustupljenom na testiranje.