Home Ostalo Huawei P40 će biti prvi telefon zasnovan na Harmony operativnom sistemu

Huawei P40 će biti prvi telefon zasnovan na Harmony operativnom sistemu

Predsjednik Huaweijevog Consumer Business odjela Richard Yu, izjavio je da će Huawei P40 biti prvi uređaj zasnovan na novom operativnom sustavu HarmonyOS, kojeg ova kompanija razvija još od 2012. godine kao alternativu Androidu, prenosi kineski Global Times.

Detalji o uređaju za sada nisu poznati, ali s obzirom na napredne stavke koje je donio P30 Pro, možemo očekivati puno više. Vidjeli smo da je spomenuti model donio značajan napredak na području kamere (novi senzor i 5x optički zoom), čime je postavio nove standarde koje konkurencija tek treba dostići.

U međuvremenu se rasplamsao američko-kineski trgovački rat u kojem se Huawei našao u unakrsnoj vatri. Trampova administracija je ovoj kompaniji nametnula sankcije, što je uzrokovalo poteškoće u korištenju licenci američkih kompanija, a to je napravilo problem u poslavanju Huawei-ja sa Google-om, odnosno mogućnosti korištenja njegovih aplikacija.

Tako će Mate 30 Pro koji stiže 19. septembra ipak pokretati Android, ali bez predinstaliranih Google aplikacija, koje će korisnici moći sami naknadno instalirati, ali vijest o tome kako će P40 biti zasnovan na HarmonyOS-u zapravo upućuje na veliki zaokret, jer je Huaweiju očito dosta Trampovih igara.

O ovom OS-u se za sada jako malo zna, ali pretpostavljamo da će biti baziran na AOSP Androidu kako bi mogao pokretati postojeće Android aplikacije. Isto tako će biti zanimljivo vidjeti kako će Huawei riješiti prodavnicu aplikacijama, odnosno hoće li omogućiti instalaciju Googleovog Frameworka od strane korisnika ili će ponuditi vlastito rješenje.

Upravo zato očekujemo da će Huawei u modelu P40 ponuditi puno više konkretnih tehnoloških inovacija kako bi nadoknadio napuštanje Google Androida. Koje će to tačno tehnologije biti, ostaje za vidjeti.

Isto tako, u međuvremenu očekujemo više detalja o novom HarmonyOS-u, na kojem Huawei očito namjerava postupno izgraditi vlastiti eko-sistem. A u slučaju da to Huaweiju uspije, moguće je da i Samsung krene u istom mijeru, odnosno oslobodi se Google komande, za šta je svojevremeno neuspješno spremao svoj operativni sistem Tizen.

(balkanandroid/mobhr)