Home Telefoni Huawei predstavlja Mate 30 seriju mjesec dana ranije nego što je to...

Huawei predstavlja Mate 30 seriju mjesec dana ranije nego što je to uobičajeno

Ako je vjerovati informacijama koje su se pojavile na XDA Developers sajtu, Huawei će 19. septembra predstaviti Mate 30 i Mate 30 Pro telefone.

Navodno, ova informacija stiže direktno od strane Wang Chenglua – predsednika Huawei Consumer Business Software odeljenja, a ako je istinita, to znači da će Huawei pomjeriti predstavljanje za oko mjesec dana ranije u odnosu na oktobar, mjesec koji je do sada bio rezervisan za predstavljanje Mate serije telefona. Takođe, sugeriše se i da je Chenglu pomenuo da će novi Kirin 990 čipset pokretati Huawei Mate 30 i Mate 30 Pro. Ovo predstavlja novu i kontradiktornu informaciju, s obzirom na to da su reanije glasine pominjale Kirin 985 čipset. Naravno, moguće je da je u pitanju isti čipset samo sa drugačijim marketinškim nazivom tokom procesa razvoja.

U svakom slučaju, očekuje se da će čipset biti promovisan kao 7nm+, EUV model, a omogućavaće za 20% bolju gustinu tranzistora i očekuje se da će imati značajno manju potrošnju. Novi Kirin čipset bi trebalo da ima i ugrađen 5G modem.

Očekuje se da će Mate 30 Pro imati 6.7-inčni, 90Hz, AMOLED ekran, kao i 55W opciju punjenja, senzor otiska prsta ispod ekrana i dva velika 40MP senzora za kamere na poleđini, smeštene u okruglom modulu u čijem centru je postavljen LED blic. Objektive kamera je kreirao Leica Camera AG, čije ime se vidi na poleđini uređaja. S prednje strane su vidljiva tri senzora, postavljena horizontalno za kreiranje selfija. Kamere su smeštene u širi izrez.  Veliki deo ovih karakteristika se očekuje i na standardnom Mate 30 modelu.

Kada je softver u pitanju, Wang Chenglu je navodno istakao da Mate 30 familija telefona neće imati Google Play Services preinstaliran, što bi u kombinaciji sa novim HarmonyOS-om moglo doneti zanimljiv obrt u budućnosti Huawei telefona.

(benchmark)